Midsommartårta

-

Det närmar sig midsommar och om jag känner er rätt så har ni redan börjat fundera på meny och vad som ska handlas. Oavsett vad ni äter till förrätt eller varmrätt så är det något extra med efterrätten en varm och skön sommarkväll som andas semester och avslappning. Såklart ska det vara en midsommartårta som avslutning, eller hur?

Jag såg nyss en omröstning där läsare fick rösta på tre olika tårtor och vad som skulle bli deras midsommartårta, men för mig finns det bara en som kvalar in. Receptet kommer från mina barns farmor och jag kallar den därför Linneatårta, men andra namn är även Pinocchiotårta, Brittatårta, Glömmingetårta eller Herrgårdstårta. God är den oavsett namn.

Marängtårta

Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning:
3 dl grädde
1-2 dl lemon curd (köpt eller hemmagjord)
Hallon
Daim

Botten: Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till bottnen i långpanna med bakplåtspapper, 30 x 40 centimeter. Bred över marängen toppigt.

Marängtårta

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med en pannkaksspade och låt den sedan kallna på pappret.

Lägg ihop din midsommartårta och garnera

Dela kakan på mitten så du får två lika stora bitar.

Fyllning: Vispa grädden. Rör lemon curd (den kan du förbereda redan idag, så du har den klar på fredag) mjuk och bred ut den på första lagret av kakan, toppa med hälften av grädden. Lägg på den andra hälften och bred på resterande grädde. Toppa med valfri topping – här har jag valt hallon och hackad daim, men kanske är jordgubbar mera klassiskt till midsommar?

Marängtårta
Marängtårta

Om ni vill ha hjälp med hela midsommarmenyn, så titta in på mitt inlägg från förra året. Riktigt goda midsommarrätter allihopa!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelHotell Vagabond i Abbekås
Nästa artikelSommarbunkra mat billigt

Kommentera