Mat till midsommar är viktigt och traditionsenligt, även om vi samtidigt vill ha det enkelt och inte lägga så mycket tid i köket. Det är ofta fint väder och många vill passa på att vara utomhus istället för att stå i köket. Men mat måste vi ju ändå ha och här kommer lite tips:
Sill och potatis
Sill och potatis är kanske den mest självklara rätten vid midsommar, och det är så enkelt att bara koka en panna färskpotatis och öppna ett par färdiga burkar från affären. Komplettera med gräddfil, hackad gräslök, kokt ägg och gärna hårt tunnbröd med någon god ost – min favorit är Västerbottensost.
Ostpaj
En annan klassiker är att ställa fram en ostpaj färdig att ta en bit ifrån, även här föredrar jag Västerbottensostpaj om jag får välja. Men ett tips – ostar som inte riktigt uppfyller Västerbottensosts hårda kvalitetskrav men ändå tillverkats av Norrmejerier är en ost vid namn Norrlandsost. * Det är en billigare ost och som också går utmärkt att göra en norrlandsostpaj av.
*Norrmejeriets eget svar på frågan:
Norrlandsost är en lagrad grynpipig ost som under lagring inte utvecklat de smakkriterier som gäller för att få kallas Västerbottensost®. Den har alltså utvecklat en helt egen smak-karaktär och är därför inte jämförbar med Västerbottensost®, vars smak vi aldrig kompromissar om.
Gubbröra eller Gummröra
Gubbröra eller vegansk Gummröra (Gummröran är faktiskt godare, så prova den!) är en annan enkel röra, som kanske passar bäst som förrätt alternativt finnas tillgänglig på ett buffébord. Gott på en bit grövre bröd, typ kavring men även surdegsbröd eller tom hårt tunnbröd eller knäckebröd. Eller kanske på ett hembakt fröknäcke?
Janssons frestelse
Janssons frestelse är en annan sådan klassiker som Sverige gärna tar till vid fester, och det är en väldigt praktisk bufférätt som många tycker om.
Gravad lax
Även gravad lax brukar kunna finnas på ett midsommarbord, och det är så gott! Tänk en god gravad lax tillsammans med en hovmästarsås, serverad på en skiva hårt tunnbröd. Jag har gjort några olika sorter här.
Matiga sallader
Sallader är underskattade tycker jag, och jag vill gärna slå ett slag för det. Kanske en skål/fat med jordgubbssallad? Med både kyckling, bacon och ädelost så är det en fullgod maträtt att servera när som under sommaren.
Eller en glasnudelsallad med lax? Också jättegod!
Även en skål krämig pastasallad med kyckling fungerar utmärkt att ställa på bordet.
Efterrätt
Någon söt avslutning är också gott och hör midsommar till, och vad är mera klassiskt än jordgubbar? Svenska jordgubbar som fått mogna lite långsammare och därmed fått mycket mera smak är bara såå gott!
Linneas tårta är en klassisk sommartårta som finns i många varianter, brukar även kallas Pinocchiotårta. Jag hade hallon den här gången, men det är bara att byta ut mot jordgubbar ifall ni vill.
Vill ni göra en efterrätt per person istället, så är min dumlemousse med jordgubbar mitt bästa tips.