Den här tårtan har så många namn som det finns bagare tror jag, men för mig är det Linneas marängtårta. Hos andra kan den heta Pinocchiotårta, Brittatårta, Glömmingetårta eller Herrgårdstårta. Linnea är mina barns farmor, en oerhört kompetent matmor. En sockerkaksbotten som täcks med marängsmet innan gräddning. En populär tårta som alla tycker om, tror jag.
Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
Fyllning:
3 dl grädde
1-2 dl lemon curd (köpt eller hemmagjord)
Hallon
Daim
Botten: Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.
Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till bottnen i långpanna med bakplåtspapper, 30 x 40 centimeter. Bred över marängen toppigt.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med en pannkaksspade och låt den sedan kallna på pappret.
Lägg ihop tårtan: Dela kakan på mitten.
Fyllning: Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och bred ut den på första lagret av kakan, toppa med hälften av grädden. Lägg på den andra hälften och bred på resterande grädde. Toppa med valfri topping – här har jag valt hallon och hackad daim.
Linneas marängtårta
De två sista är Daniels bilder.