Linneas marängtårta

-

Den här tårtan har så många namn som det finns bagare tror jag, men för mig är det Linneas marängtårta. Hos andra kan den heta Pinocchiotårta, Brittatårta, Glömmingetårta eller Herrgårdstårta. Linnea är mina barns farmor, en oerhört kompetent matmor. En sockerkaksbotten som täcks med marängsmet innan gräddning. En populär tårta som alla tycker om, tror jag.

Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning:
3 dl grädde
1-2 dl lemon curd (köpt eller hemmagjord)
Hallon
Daim

Botten: Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Marängtårta

Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till bottnen i långpanna med bakplåtspapper, 30 x 40 centimeter. Bred över marängen toppigt.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med en pannkaksspade och låt den sedan kallna på pappret.
Lägg ihop tårtan: Dela kakan på mitten.

Fyllning: Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och bred ut den på första lagret av kakan, toppa med hälften av grädden. Lägg på den andra hälften och bred på resterande grädde. Toppa med valfri topping – här har jag valt hallon och hackad daim.

Marängtårta

Linneas marängtårta

Marängtårta

Marängtårta
De två sista är Daniels bilder.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar