Grekisk pyttipanna

-

Ett recept som jag sett både här och där i omgångar och som jag länge tänkt att jag ska prova. Grekisk pyttipanna låter som en riktigt god middagsrätt. Och vet ni? Det var det också!

Också väldigt smidigt att det blir mycket mat på en gång. Vi har ätit det till två middagar och det räcker nog till någon matlåda också. Det är dock en rätt som tar en del tid (den mesta tiden i ugnen) så var beredd på det. Det är ingen vardagsmiddag som ni slänger ihop efter jobbet innan träningen.

För er som följt mig ett tag så vet ni att jag göra mitt för klimatet och därför äter vi lite kött. Det kött som vi äter är dock alltid svenskt. Jag vill värna om klimatet men även om att hålla Sveriges landskap öppet och jag är mån om svenska arbetstillfällen. Så mycket rotfrukter och lite mindre kött är min melodi i den här rätten.

Potatis för fyra personer (eller mer, potatis är gott!)
Ca 500 g svensk fläskfilé
1 paprika
2 små rödlökar eller 1 stor
1 ask cocktailtomater
Olja till ugnsformen
1-2 fetaostblock
Salt & peppar

Marinad till köttet:
1 dl olja
3 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar

En kall sås till servering:
2 dl creme fraiche
2 rostade vitlöksklyftor
1 msk honung
salt och peppar

En god sallad vid bordet
Goda grekiska oliver

Börja med köttet. Putsa din fläskfilé och dela i mindre munsbitar. Blanda ihop din marinad i en skål eller en plastpåse och lägg ner köttbitarna i marinaden. Låt marinera några timmar, eller kanske tom ett helt dygn, i kylskåpet.

Dagen innan kan ni även blanda ihop valfri kall sås och ställa in i kylen. Jag hade ett par rostade vitlöksklyftor sedan innan och det blir såå gott! Mosa vitlöksklyftorna och blanda ner i en skål creme fraiche, smaksätt med honung och salt & peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta din potatis och skär i klyftor (jag behåller alltid skalet på) och ta fram en ugnsform. Ta lite olja i botten och lägg ner din potatis. Sätt in i ugnen och låt steka ca 15 min helt själv. Under tiden hinner du skära paprika, lök och cocktailtomater i mindre bitar. Ta ut och lägg på köttbitarna (även marinaden) och blanda runt. Toppa med paprika, lök och tomater och sätt in i ugnen igen. Nu ska det gräddas till både potatisen och köttet är färdigt, ca 30 min till.

När det återstår ca fem min, så ta ut formen och smaksätt med salt och peppar. Smula också fetaost ovanpå rotsakerna. Saga gillar inte fetaost, så jag smulade bara på halva formen. Sätt in i ugnen de sista minuterna.

Servera din grekiska pyttipanna tillsammans med din kalla sås och en god sallad. Om ni gillar oliver så servera det också. Själv har jag fortfarande sallad från trädgården och hemodlade tomater. Mums!

Grekisk pyttipanna
Sallad Grekisk pyttipanna

Vi var så hungriga när maten var klar, så jag prioriterade bort att ta en serveringsbild. Men alla runt bordet hälsar att det var jättegott! Bra betyg!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera