Min komposthög

-

Kompost, hur sexigt låter det egentligen? Inte alls faktiskt, ändå ger det mig glädje att se min komposthög växa ute i trädgården. Ni som har följt mig ett tag vet att jag värnar om miljön på de sätt jag kan. Jag sopsorterar allt som känns möjligt, jag kör endast bil om jag måste (jag går eller cyklar till jobbet) och jag matsvinnar i princip ingenting. Allt för att vara så snäll mot vårt klimat som jag kan.

Ang bilen så söker jag med jämna mellanrum kring bättre diesel och det är för mig obegripligt att Volvo inte testat fossilfritt bränsle för vår V60 årsmodell 2017 ännu. De godkänner motorer from årsmodell 2019 och framåt, men de som är snäppet äldre godkänner de inte för HVO100 och fossilfri drift.

Men kompost skulle det här inlägget handla om.

Jag har sedan 1,5 år tillbaka sorterat ut vår kaffesump, rester av lök och vitlök och en del potatisskal och lagt i en tunna utomhus. Det blir kanske 0,5 l varje vecka som jag går ut med och passar på att röra runt i tunnan. Jag fyller också på med naturliga råvaror när vi ändå har i trädgården (såsom fallna löv eller sågspån som vi fick från ett träd vi behövde ta ner), men i huvudsak kaffesump. Mitt inlägg och mina bilder från förra året:

Min egen kompost
Min egen kompost

I början av sommaren så tippade jag ut vår gräskompost där vi alla lägger ogräs mm under sommaren, och blandade upp det med innehållet i min tunna. Det fick ligga och gotta ihop sig ett par veckor och sen spred jag ut den hemmagjorda kompostjorden i våra rabatter. Allt medan jag fortsätter spara kaffesump mm i min tunna.

Idag var jag ut på lunchen. Räfsade ihop en famn med löv och blandade i min tunna. Sen bredde jag ut sommaren rabarberlöv och tippade ut sommarens kompost. Jag toppade också med lite kompost som fått ligga på marken i ca två månader och gissa om jag hittade mask! Huuur många maskar som helst krälade i min gamla komposthög och de får nu en ny större hög att bekanta sig med. Lyxigt för dem!

Min komposthög

Jag vet inte riktigt varför jag finner detta så roligt, men det är det! Att få återvinna lite av mitt eget och göra det till riktigt bra jord igen, för att sprida ut i vår egen trädgård. Det känns lyxigt och det känns helt rätt ur klimatsynpunkt.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kyckling i tomatgratäng

Hemmagjord hamburgerdressing

Pepparkaksbönder

Populära kategorier

Kommentera