Älgfärsbiffar med svampsås

-

Här kommer en lyxig lördagsmiddag för mig, men kanske vardagsmat hos några andra. Älgfärs får jag sällan tag i, så det känns lyxigt av den anledningen. Av mitt paket älgfärs så gjorde jag goda älgfärsbiffar med svampsås. För att få till svampsåsen så tog jag fram egenplockad svamp, så nästan hela middagen är från Jämtland. Hittade receptet hos Foodfolder och har endast gjort några små ändringar.

Jag valde att servera med hemmagjorda potatisklyftor bakade i ugnen och rårörda lingon, men det fungerar såklart lika bra med potatismos och vinbärsgelé. Sallad är gott och krispigt på sidan.

0,5 kg älgfärs
1 st ägg
1 dl grädde
1 msk dijonsenap
1 st gul lök
1 tsk salt
4 st enbär
1-2 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 krm koriander
Salt och peppar
smör till stekning

1 dl kantareller el annan svamp (själv hade jag en blandning taggsvamp, tallblodsriska och fårticka)
1 msk smör
2 dl grädde
2 msk vitt vin
1 msk kalvfond
1 dl mjölk
1-2 msk vetemjöl
Salt och peppar

Börja med potatisen. Sätt ugnen på 200 grader, skrubba potatisen ren (du behöver inte skala, det blir godare med skalet kvar) och dela i klyftor. Ta fram en ugnsform och ta lite smör & rapsolja i botten. Bred ut potatisen, salta och gärna lite smör & rapsolja på toppen. Sätt in i ugnen åtminstone 30 min.

Strax innan biffarna ska in, sänk temperaturen till 150 grader.

Älgfärsbiffarna

Finhacka löken och stöt enbären i en mortel.

Ta fram en bunke och lägg ner lök, kryddor, älgfärs, ägg, grädde och dijonsenap i bunken. Arbeta ihop till en slät smet men överblanda inte heller. Forma biffar och stek dem till fin färg i smör i en stekpanna. Låt dem inte bli genomstekta. Spara stekpannan till svampsåsen.

Lägg sedan biffarna i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 150 grader och låt biffarna bli klara i ugnen, tar ca 10 min.

Älgfärsbiffar med svampsås

Svampsås

Putsa och hacka din svamp och stek dem i samma stekpanna som biffarna. Tillsätt sedan grädde, vin och fond i pannan, låt koka ihop i några minuter. Skaka ihop mjölk och vetemjöl och häll ner. Låt koka upp så såsen tjocknar och smaka av med salt och peppar. Vissa gillar att mixa såsen, men jag har den hellre i bitar.

Servera dina älgfärsbiffar med svampsås, potatisklyftor, rårörda lingon (eller lingonsylt) och en god sallad och njut av en skön lördagskväll!

Älgfärsbiffar med svampsås
Älgfärsbiffar med svampsås
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelTwister som fredagsdrink
Nästa artikelSkumtomtefudge Äpple Kanel

Lämna ett svar