Jag gjorde ju pepparkaksrutor med vaniljfyllning för några veckor sedan och det var strykande åtgång på dessa. Daniel sa tom att det kan vara de godaste kakor jag någonsin bakat. Baserat på det så ville jag spinna vidare på jultemat och baka saffransrutor med vaniljfyllning också. Och enligt mig är de lika goda som pepparkaksrutorna.
Kakan:
250 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 g saffran (1 paket)
2 dl creme fraiche
2,5 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Blanda samman rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och saffran i en bunke till en deg. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakform med bakplåtspapper. Min form är ca 20*30 cm stor.
Blanda ihop vaniljkesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten.
Smula/tryck ut resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och
serverar.