Grönkålspaj har jag hört så mycket gott om, så i helgen blev det av. Jag snodde ihop en grönkålspaj med bacon och ädelost som fick mycket beröm runt bordet. Det är också så smidigt med paj, då det mesta (allt?) blir gott i ett pajskal och toppat med ost.
Vill ni istället få andra förslag på paj, så hittar ni mitt paj-arkiv här.
Först min vanliga pajdeg:
100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur så det hinner mjukna, åtminstone 30 min är bra. Blanda sedan smöret med både vete och grahamsmjöl så det blir en deg. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och lägg i fyllningen.
Sen pajfyllningen:
100 g grönkål (helst 150 g)
50 g färsk spenat (fyllde ut för att göra lite mera)
1 gul lök
1 paket bacon
4 ägg
300 g keso
Salt & Peppar
140 g ädelost
Hacka eller skiva din lök och lägg i stekpannan tillsammans med strimlad grönkål (utan stam). När det stekt en liten stund, peta grönsakerna åt sidan i stekpannan och lägg ner skivad bacon. Låt steka ihop och smaksätt med (salt och) peppar. Lägg ner spenaten så den hinner mjukna.
Knäck äggen och vispa sönder dem i en skål, klicka i keso och blanda runt.
Lägg grönkålsröran i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen över. Krydda med salt och peppar samt smula ädelosten överst. Sätt in i ugnen ca 25-30 min, tills pajen fått en gräddad yta.
Servera gärna tillsammans med en god sallad, tex så är både apelsiner och granatäpplen i sitt esse just nu – så goda!