Här, mina vänner kommer en god äppelkolakaka med crumble på toppen. En äppelkaka som är förstärkt med dulce de leche, dvs karamelliserad mjölk som är en färdig kolakräm, samt lite salt. Låter det annat än gott så säg?
Receptet har jag snubblat över inne hos Arvid Nordquist och kopierade rakt av.
Kakan:
125 g rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
2 medelstora ägg (à ca 60 g)
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Fyllning:
3 medelstora äpplen (gärna aroma)
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk malen kanel
1 msk strösocker
1 dl dulce de leche (dvs karamelliserad mjölk)
En liten skvätt grädde för att tunna ut den karamelliserade mjölken
1 tsk Maldon® havssalt
Crumble:
50 g tärnat smör
1 dl vetemjöl
1 msk strösocker
½ tsk Maldon® havssalt
Till servering:
Gärna florsocker som topping på den gräddade kakan
Lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i smeten och rör den slät (den blir rätt tjock).
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp även smala remsor från överblivet bakplåtspapper och ”klistra fast” (med en klick smet eller smör) längs kanten. Alternativt smöra och bröa kanten.

Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda med citronjuice, kanel och socker. Mät upp dulce de leche i en annan bunke och vispa tillsammans med en liten skvätt grädde och havssalt.

Nyp ihop smöret med mjöl, socker och havssalt till en smulig deg.
Montering:
Bred ut två tredjedelar av kaksmeten i formen. Ringla över den salta dulce de lechen. Bred på resterande smet. Tryck ner äppelskivorna i ett snyggt mönster. Strö eller tryck ut smuldegen över äpplena. Ställ in i mitten av ugnen tills kakan är genomgräddad och har fått fin färg, ca 35 minuter. Låt svalna något.


Sikta över florsocker. Servera gärna med lättvispad grädde alternativt vaniljsås eller vaniljglass.

En alldeles utmärkt efterrätt att servera till nyårsafton efter en god middag. Eller som mitt-i-januari-fika. Eller som sommarfika i bersån. Den funkar helt enkelt året runt!