Champagnepannacotta till nyår

-

Vad sägs om en champagnepannacotta till nyår? Vi åt denna godsak i julhelgen och blev väldigt förtjusta i den. Endast några få ingredienser, så den är inte ens svår att göra, men ger ändå ett avancerat intryck.

Denna champagnepannacotta är lite omständlig att göra, då första lagret behöver stelna innan andra lagret hälls på. Sen behöver andra lagret någon timme för att stelna också. Men å andra sidan kan alla steg göras på förmiddagen den dag en vill bjuda fint.

För två personer:

Pannacotta:

2/3 gelatinblad
1,5 dl grädde 40%
50 g vit choklad (+ ev lite extra för garnering)

Lägg gelatinbladet i kallt vatten åtminstone fem minuter så det hinner bli mjukt. Koka under tiden upp grädden i en kastrull. Dra kastrullen åt sidan och lägg i vit choklad i bitar. Vispa grädden så chokladen löses upp. Avsluta med gelatinbladet och vispa så den blandas jämnt. Häll upp i snygg glas och ställ in i kylskåpet åtminstone två timmar.

Passionsfruktsgelé:

1 passionsfrukt
1 dl mousserande vin – jag använde Prosecco
ca 1/4 dl strösocker
1/3 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten åtminstone fem minuter så det hinner bli mjukt. Mät upp champagne eller mousserande vin i en kastrull och gröp ur en passionsfrukt. Låt koka upp och dra kastrullen av spisen. Lägg ner gelatinbladet och vispa så det blandas jämnt.

Häll passionsfruktsgelén mot baksidan av en tesked när du häller den ovanpå pannacottan. Detta gör att gelén träffar pannacottan mjukare och du slipper att gelén ev gör gropar i din pannacotta. Ställ in i kylskåpet för att stelna åtminstone en timme.

Crumble:

1 digestivekex
Smält smör
1 tsk sirap

Krossa ditt digestivekex i en påse alternativt i en mortel. Lägg i en skål och häll i lite smält smör och ca 1 tsk sirap. Blanda runt och ställ åt sidan.

Vid servering:

Ta fram dina pannacottaglas en liten stund i förväg så de inte är kylskåpskalla vid servering. Strössla ut lite crumble på toppen och riv sedan vit choklad ovanpå. Om du har tomtebloss tillgängligt, så är det väldigt effektfullt att tända dessa precis vid serveringen.

Champagnepannacotta till nyår
Champagnepannacotta till nyår

Ifall ni vill ha tips kring hela nyårsmenyn – kolla gärna in mina tipsinlägg här och här. Tips på både mingel, förrätter, varmrätter och efterrätter.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar