Mattips inför nyårsafton

-

Julen har precis sprungit ut genom dörren och det är dags att planera en ny storslagen fest. Eller fest kanske det inte blir i år, då det ser ut som det gör. Oavsett hur många ni blir kring bordet, så vill en väl äta gott? Här kommer mina mattips inför nyårsafton med betoning på nya rätter från 2020.

Jag vill gärna börja med att repetera mitt tips från förra årets nyårsinlägg. Att njuta av din goda (och ofta dyra) champagne som välkomstdrink istället för vid 12-slaget. Våra smaklökar är mycket piggare tidigt på kvällen och vi kommer både att känna och uppskatta de fina bubblorna desto mera ju tidigare vi dricker dem. Sen vid 12-slaget så kan ni ta något billigt skräp, för ingen kommer att känna skillnad ändå.

Decenniets sista nyårsafton

Servera gärna med något gott tilltugg, till exempel Champagnetilltugg med chips och löjrom.

Champagnetilltugg med chips och löjrom

Även Rostbiffsnittar med lemon curd passar fint – och ifall ni ändå gör i ordning en rostbiff, så passa på att äta den till varmrätt.

Rostbiffsnittar med lemon curd

Förrätter:

Mattips inför nyårsafton börjar ofta med en god förrätt och det är något jag gillar väldigt mycket. Förrätter är bara aptitretare som egentligen bara är till för att väcka matlusten inför varmrätten, men förrätterna är ofta väldigt goda! Det är också härligt att de ofta är små, så en sitter och smackar efter mera när förrätten är slut. En god förrätt jag bl.a. gjort i år är tonfisktartar med soja- och chilimajonnäs.

Tonfisktartar med soja- och chilimajonnäs

Andra goda förrätter från 2020 är dessa (ni kan också leta i hela min kategori förrätter för att se vad som passar er):

En förrättstallrik med gravad lax funkar alltid, årets nyhet till mitt julbord: En apelsingravad lax med rosmarin och honungssås.
En vegetarisk gummröra som förrätt? Enkelt att förbereda och bara lägga upp på ett gott bröd.
Eller den mera klassiska gubbröran?
Förra årets veganska Toast Skagen, som faktiskt är godare än den mera klassiska varianten.
En god pasternackssoppa med något gott bröd
Örtplättar med rökt lax är också ett gott alternativ

Varmrätter:

Varmrätter finns det hur många som helst att välja mellan men jag brukar försöka undvika de mest klassiska och istället göra något annat – ofta billigare än klassiska oxfilén. Ett exempel är min Laxgratäng med citron som en skulle kunna servera lite snyggare på nyårsafton. Oväntat god och vi slickade våra tallrikar vid den middagen. Inte nog med det, tonåriga Alva tog faktiskt mera av mina smörstekta haricot verts. Det ni!

Laxgratäng med citron och dillsås

Andra goda rätter är bland annat dessa:
Plåtmat med kyckling och vitkål
Citronkyckling med nudlar
Tryffelrisotto med champinjoner
Tjälknöl med ugnsbakad potatis eller pommes duchesse
Sötsalt kycklingpasta

Efterrätter på nyårsafton:

Det är väl alltid gott att servera något sött efter middagen? Gärna något som redan är förberett och bara behöver garneras. En sådan god och snygg efterrätt är salt karamellpannacotta som fick strålande beröm här hemma. Alva meddelade att hon skulle kunna äta en varje dag.

Salt karamellpannacotta med kolasås och nötter

Andra förslag på efterrätter:
Julig marängsviss med saffransmaränger
Chokladmousse med Cointreau
Snabb fredagsefterrätt i glas
Pepparkakspannacotta med kolasås
Eller kanske en snygg Cheesecake med blodapelsin?

Ifall ni inte ska ha någon festmiddag hemma, utan istället träffa vänner utomhus, så måste jag få föreslå bubbel och korv. En oväntat god och enkel kombination som går att göra nyårsaftonlyxig ifall en vill. Min bild är tagen i somras under vår semester, då vi myste på vår inglasade balkong.

Bubbel och korv

Oavsett hur många ni är eller vad ni äter och dricker, så önskar jag ett riktigt Gott Nytt År och att ni fortsätter läsa min blogg nästa år. Vi ses!

Många kramar från mig och Tack igen för det här året!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar