Decenniets sista nyårsafton

-

Decenniets sista nyårsafton och här kommer mina tips för en god kväll. Vid det här nyåret som kommer, så är det faktiskt decenniets sista nyårsafton. Sen byter vi decennium och träder in i 2020-talet. Jag hade inte tänkt tanken själv förrän Alva nämnde det vid middagen häromdagen.

Oavsett om ni tänker fira ny-decenniumet i liten skala eller om ni ska fira med gäster, antingen hemma eller borta, så vill en ju äta gott. Här kommer mina tips på en helkväll i matens tecken. Men först en smakdiskussion.

Dricka champagne först vid 12-slaget?

Mitt första tips fick jag av en kompis som lyssnat på Rix FM häromdagen (Tack Marcus!). Diskussionen rörde nyårsaftons ofta påkostade bubbel. De allra flesta (jag också) brukar spara detta bubbel till 12-slaget då vi skålar ut det gångna året och tar emot det nya. Men tipset var att faktiskt börja med detta påkostade bubbel som välkomstdrink istället.

Decenniets sista nyårsafton
Daniels bild från julafton, då vi drack champagne som första dryck

Varför då? Jo, fyra starka anledningar som ni kan läsa mera ingående i den här artikeln:

  1. Munnen hinner bli ofräsch så sent på kvällen. Vi är piggare i smaklökarna ju tidigare på dagen, så det allra bästa är att dricka champagne till frukost.
  2. Minusgrader förlamar smakerna. Champagne ska serveras i mellan 6-8 plusgrader. Inte de minusgrader som ofta råder där jag brukar fira nyår.
  3. Smaklökarna har redan fått nog. Efter en kväll med väldigt många smaker och ofta olika sorters alkohol, så har smaklökarna redan tagit helg och vi känner inte champagnens aromer.
  4. Champagne är en utmärkt måltidsdryck och passar till all möjlig mat. Alltifrån förrättens friska och lätta räkcocktail till varmrättens kraftigare smaker och till sist efterrättens söta smaker. Så kanske champagne hela middagen?

Lite mattips då? Jag har en förkärlek till förrätter och skulle gärna kunna äta en hel middag med bara olika förrätter. Några favoriter kommer här.

En tallrik Prosciutto Crudo med tryffelcreme är en enkel förrätt med få ingredienser, men ingredienser som gifter sig oerhört bra med varandra.

Prosciutto crudo med tryffelcreme

Andra förrätter som jag gillar från 2019 är de jag räknat upp nedan (Ni kan också leta i hela min kategori förrätter för att se vad som passar er):

Honungsrostad vitkål med bränd grädde
Plocksallad med sparris, halloumi och nektariner
Halloumivåfflor
Trattkantarellsoppa
Risotto med trattkantareller

Varmrätter till decenniets sista nyårsafton?

Jag tycker att det finns otroligt mycket god mat som inte behöver kosta skjortan. Oxfilé och hummer är en sådan klassiker på nyårsafton, och det kostar därefter. Det kan ni också hitta en massa recept på. Jag föredrar istället lite enklare mat men som fortfarande smakar nyårsgott. Lite favoriter från 2019:

Fläskfilé med gorgonzolapasta
Ostfyllda köttfärsbiffar med trattkantarellsås
Hälleflundra med hummersås
Ugnsbakad lax i citronsås
Ceasarsallad
Jordgubbssallad med kyckling, räkor, bacon, ädelost och valnötter
Delizie alla romagnola med julskinka eller Delizie vegetariane alla romagnola
Lax med murkelsås och krossad sötpotatis

Lax med murkelsås

Efterrätter som avslutning på middagen?

Det klart att en vill ha en efterrätt på en sådan fin middag som nyårsmiddagen, eller hur? Jag föredrar att ha så mycket som möjligt förberett innan gästerna kommer som möjligt, både gällande förrätt, varmrätt och efterrätt. Många gillar att laga mat tillsammans, men i ett litet kök, så jobbar jag hellre själv.

En fantastiskt fräsch och god efterrätt, som kan stå färdig i kylen, är min filmjölkspannacotta med glöggmarinerade lingon.

Filmjölkspannacotta med glöggmarinerade lingon

Andra efterrätter från 2019 som jag gillar är bland annat:

Marängefterrätt med apelsincurd
Morotskakecheesecake med apelsincurd
Frusen cheesecake med pepparkakor, polkagrisar och vit choklad
Hallontiramisu
Cheesecake med avokado och lime
Eller kanske någon god kladdkaka (både min After Eight-kladdkaka och min lakritskladdkaka är magiskt goda)?

Oavsett hur många ni är eller vad ni äter och dricker, så önskar jag ett riktigt Gott Nytt År och att ni fortsätter läsa min blogg nästa decennium. Vi ses!

Många kramar från mig och Tack igen för det här året!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar