Vanlig Tiramisu är en väldigt god efterrätt som jag gärna beställer in om jag hittar den. Lika enkel är den att göra hemma själv, och om du skulle råka göra en för stor sats, så kan du frysa in resterna och få en god Tiramisuglass. Den här gången ville jag prova någon variant och hittade på en hallontiramisu istället.
Jag utgick ifrån vad jag hade hemma, så jag satte igång. Planen var en dessert till två personer, så Mascarponekrämen blir egentligen för mycket, men den är lika god en annan dag. Mitt tips då, är att göra min Trifle med mascarponekräm – också supergod!
Savioardikex
Hallon
Strösocker
Chambord hallonlikör
Mascarponekräm, räcker till 4-6 portioner:
4 ägg, delade i gulor och vitor
250 g Mascarponeost
1 1/2 dl florsocker
Servering:
En god hallonchoklad, jag hade Marabou Premium Hallon 70%
Hallon, jag hade vildhallon kvar sedan i somras
Gör så här:
Börja med hallonsåsen. Ta sedan fram en kastrull, lägg ner hallon, strösocker och lite vatten. Låt koka ca 10 min, så hallonen kokar sönder. Sila bort kärnorna och smaksätt din hallonsås med hallonlikör.
Fortsätt med mascarponekrämen. Dela äggen i gulor och vitor i olika skålar. Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum och fortsätt sedan med den andra bunken. Vispa gulorna tillsammans med florsocker och mascarponeost och vänd sedan ner de vispade äggvitorna.
Nu är det dags för montering. Ta fram några fina glas eller en fin form. Doppa Savioardikexen i hallonsåsen och lägg ner i glasen (jag delade mina kex på två för att få plats).
Fyll på med Mascarponekräm och lägg sedan ett lager till med kex. Jag fick lite hallonsås kvar på slutet, så jag droppade några droppar runt kexen. Hit kan du förbereda din efterrätt. Ställ in i kylen och låt efterrätten safta till sig.
När det är dags för servering, så garnerar du din hallontiramisu. Jag valde att strössla lite hackad hallonchoklad över och sen lägga några hela hallon på toppen. Vackert och gott!