Efterrätter är egentligen bäst ifall en kan förbereda dem i förväg och så står de färdiga i kylen tills det är dags för dekoration/garnering. Jag har gjort några olika sorters pannacotta, vilket jag tycker är otroligt gott, men här kommer också en chokladmousse med Cointreau. Lika god och lika enkel att ha färdig i kylskåpet.
Och om ni läste mitt inlägg häromdagen, så har ni redan kanderad mandel färdig (eller iaf ingredienserna hemma)?
Chokladmousse med Cointreau
100-125 g mörk choklad (ca 55% kakaohalt)
2 äggulor
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 msk Cointreau
3 dl vispgrädde
3 msk florsocker
Smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt den svalna en aning.
Blanda äggulor, apelsinjuice och Cointreau i en bunke. Rör ner den lite avsvalnade chokladen i äggsmeten.
Vispa grädden med florsocker, inte för hårt. Vänd ner grädden lite i taget. Vänd försiktigt till en slät mousse. Fördela moussen i snygga glas och ”banka” glasen lite lätt i handen, så moussen kommer till botten. Ställ i kylen minst 1 timme.
Vid servering, strössla hackad garnerad mandel över chokladmoussen, ta ut apelsinfiléer och pudra till sist florsocker på toppen. Servera sedan en riktigt god och snygg dessert.