Tips inför nyår

-

Imorgon är det nyårsafton och kanske har ni redan bestämt en meny? Jag har inte gjort det än, men det beror mest på att vi kommer att vara flera som kör gemensam nyårsmiddag och lite knytkalas. Ifall ni är som jag och inte bestämt er ännu, så kommer här några tips inför nyår.

Som välkomstdrink så passar min Halloweendrink väldigt bra, en god socker och lakritskant smälter väl in. Andra favoriter här på bloggen är min Soda pop, Hallon och lakritsdrink, Piggelindrink eller en festivaldrink?

Halloweendrink

Till drinken är det så gott att få något att tugga på. Antingen några färdiga snacks/chips att servera, eller varför inte hemmagjorda basilikakex eller tortillasticks? Ett annat tips är att laga en form västerbottensost-gratinerade chips som är mycket godare än vad en först kan tro.

Alternativt att göra mina kaviarsnurror, pestosnurror eller Västerbottenstilltugg. Riktigt goda allihopa och de funkar hela året om. Ni kanske vill spara tipsen till en annan fest?

Har en lite mera tid på sig, så är det gott att förbereda en ugnsbakad fetaost eller en romtårta. Båda dessa är någonstans mitt emellan mingelmat och förrätt.

Vill ni istället ha en riktig förrätt där gästerna sitter runt bordet, så måste jag återigen få slå ett slag för mina laxrullar på honungsspegel. Helt galet goda!

Andra förrätter som är goda är att laga en god risotto eller en soppa. Lite som de serverar i Italien. Ett par favoriter hos mig är getostrisotto eller saffransrisotto med sparris, en morotssoppa med fetaost alternativt min jordärtskockssoppa med bacon eller någon toast. Det går att göra både avokadotoast eller en chevre chaud. Mums vad gott! Jag ser fram emot nyårsafton bara för att jag sitter och skriver om det.

Till varmrätt sen? Jag uppskattar god mat i alla former och tycker att all god mat passar på en fest eller nyårsafton. Huvudsaken är väl att gästerna blir mätta? Därför har jag aldrig serverat en oxfilé på nyårsafton utan väljer hellre något annat.

Jag röstar till exempel på en god tjälknöl tillsammans med potatisgratäng (eller varför inte sötpotatisgratäng? Också otroligt gott att servera en hemmagjord bearnaisesås med brynt smör), en renskavsgryta som en kan lyxa till med hemmaplockade kantareller. Lite asiatisk touch på nyårsafton får ni om ni serverar min koreanska lövbiff.

Gillar ni fisk så är torsk med parmachips väldigt gott alternativt torskpaket med bacon att servera en viltlax. Ett otroligt gott vegetariskt alternativ är att ställa fram ett stort fat med god sallad. Toppa salladen med både chèvreost och ugnsbakade rödbetor.

Orkar ni något mera? Det klart att det är gott med en efterrätt på årets middag, eller hur? En efterrätt är smidig, för många efterrätter kan en förbereda och ha redo antingen i frysen eller i kylskåpet. Ta fram er efterrätt och gör ev ett sista pynt, sen kan du servera. Lägg på några bär, sätt i ett tomtebloss eller något annat festligt.

Min snyggaste efterrätt är nog min cheesecake med blodapelsin. Den tar lite tid att färdigställa, men den tiden kan du som sagt lägga dagen innan, dvs idag. En annan, lite lättare, efterrätt är min polkagrisglass med pepparkaksbotten. Vill du servera den så finns ett sista steg i att koka ihop chokladsåsen, men det hinner du göra medan polkagrisglassen tinar en aning.

Andra väldigt goda efterrätter är förra årets skumtomte-pannacotta (andra sorters pannacotta här), kolakräm med svarta vinbär eller en kolapaj med röda vinbär.

Kolakräm med svarta vinbär

Det här var alltså mina bästa tips inför nyår 2018 och jag hoppas att ni hittar något eller några rätter som ni provar på. Hoppas då också att era gäster uppskattar maten och att de blir mätta! I övrigt så önskar jag er ett Gott Nytt År och med förhoppningen att vi ses igen 2019!

Många kramar från mig och Tack igen för det här året!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar