Morotssoppa med fetaost

-

Ända sedan jag smakade morotssoppa hos Jaktstugan första gången så har jag varit sugen att prova. Hur svårt kan det vara liksom? Inte alls förmodligen, och hans variant är ju så god! Jag kom till skott till slut och började leta recept, och hos Ica så hittade jag en morotssoppa med fetaost som lät god. Jag har ändrat en del i den, så det här är min variant.

Är ni som jag, att ni tycker att det låter gott, men nja – kanske inte idag… Tänk om! Den här soppan var otippad god, och jag kommer definitivt att göra den fler gånger.

500 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 palsternacka
7,5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1½ dl vispgrädde
salt och peppar
1 tsk sambal oelek

Tillbehör
1 surdegsbaguette
150 g sockerärter
150 g fetaost

Börja med att skala morötterna och palsternackan samt dela dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull med vatten, tillsammans med hackad lök och vitlök. Sätt kastrullen på spisen och smaksätt med grönsaksfond. Låt koka tills morötterna är mjuka, och mixa sedan soppan slät. Ju slätare, desto bättre. Under tiden morötterna kokar, så duka ditt bord och ställ fram bröd, smulad fetaost och strimlade sockerärtor. Sätt morotskastrullen på spisen igen och häll på vispgrädde. Rör nu hela tiden i din soppa och smaksätt med salt, peppar och sambal oelek.

Vid servering, häll upp soppan i snygga skålar och toppa med fetaost och sockerärtor. Ät ditt bröd på sidan. Vi valde sådana baguetter som är halvfärdiga på Ica och som bara behöver gräddas en kort stund. På dem smörade vi vanligt bregott, blandat med hackad vitlök och toppade med ost. In i ugnen igen och gratinera osten, så den smälter och blir lite gräddad. Mums säger jag bara!

Morotssoppa med fetaost

Det är också enkelt att göra denna soppa vegansk, att välja rätt grädde och fetaost. Perfekt när man vill bjuda alla på samma mat. Det här är också en rätt som funkar jättebra som förrätt till en fin helgmiddag, men då i lite mindre skålar och utan bröd.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Glögg som fredagsdrink

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar