Skumtomtepannacotta – vår nyårsdessert

-

Till nyår vill jag ha något lite extra, det ska kännas att det är något speciellt. Jag bjöd mina laxrullar som förrätt, vi ställde fram fondue till varmrätt – det är min dotters absoluta favorit, helst då hon gör sin bearnaisesås till. Jag serverade även en ostpaj med brysselkål till. Sen gick det någon timme innan jag tog fram skumtomtepannacotta – vår nyårsdessert.

Jag och Saga hade gjort i ordning dem dagen innan och haft dem i kylskåpet – otroligt praktiskt att kunna förbereda delar av en extragod middag och slippa stå med olika rätter i köket, upp till armbågarna. Istället kunna städa bort varmrätten i lugn och ro och när middagen satt sig lite, så var det bara att ta fram efterrätten ur kylen. Garnera med en extra skumtomte och ett tomtebloss, så var nyårsdesserten serverad.

Så här gjorde jag till tre personer. Jag använder mindre grädde än i ett standardrecept för pannacotta, men jag tycker att det är godare ifall det är lite för lite efterrätt och att man får skrapa istället för att det är så mycket så man måste lämna. Hellre sukta efter mera, än tvärtom.

Lager 1:
1 dl grädde
7 godissockerbitar

Lager 2:
1 dl grädde
7 skumtomtar

Börja med lager 1. Häll grädden i en kastrull tillsammans med godissockerbitarna. Klipp dem gärna i mindre bitar så går det fortare. Låt grädden koka upp och att all godis smälter – häll sedan upp lager 1 i snygga glas och ställ in i kylen. Låt stå ett par timmar, så första lagret hinner stelna.

Lager 2 är likadant. Häll grädden i en kastrull tillsammans med skumtomtarna i mindre bitar. Låt koka upp och att godisarna hinner smälta och häll sedan på lager 2 i glasen. In i kylen i ett par timmar igen, så även lager två hinner stelna.

Ta fram och garnera med en extra skumtomte och ett tomtebloss, så har du en jättefestlig dessert – passade väldigt bra till nyår.

Skumtomtepannacotta

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar