Sallad med chèvre och varma rödbetor

-

En riktig festsallad ska du få tips om nu, en sallad med chèvre och varma rödbetor. Det är kanske inte det först man tänker på mitt i vintern, men salladen var riktigt god och passar vilken fest som helst. Kanske ett tips till Alla hjärtans dag på onsdag?

För att göra måltiden extra festlig, så servera salladen från det finaste fat du har och så får alla ta för sig det de vill ha. Jag valde att servera ur mitt snygga fat som jag köpte i Mostar i somras, och det var faktiskt premiärserveringen.

Inspirationen är hittat hos Matplatsen, men det går såklart att anpassa salladen och ta med det man själv gillar. Så här gjorde jag vår middag till två personer:

Huvudsallad och babyspenat
5-6 cm gurka
7-8 cocktailtomater
100 g chèvre i bit
2 färdigkokta rödbetor
Granatäpplekärnor
1 näve valnötter

Hallonvinägrett:
1/2 dl philadelphiaost
1 tsk hallonvinäger
1 msk hallonpuré, silad (från frysta tinade hallon)
salt & peppar

Börja med att skära rödbetorna i klyftor och lägg i en ugnsform. Skär osten i 2 skivor och lägg i samma ugnsform. Värm i ugnen, 200 C, tills osten börjat smälta lite i kanterna och rödbetorna är ljumna/varma. Under tiden hinner du förbereda salladen som ska bottna fatet.

Skär salladen i bitar och blanda med spenat och lägg upp på ditt snygga fat tillsammans med skurna cocktailtomater och gurka. Lägg på rödbetor och osten. Ringla över lite honung och flingsalt och strö sist över granatäpplekärnor och någon näve valnötter.

Blanda din hallonvinägrett genom att röra Philadelphiaosten tillsammans med vinäger (jag råkade ha en flaska hallonvinäger hemma, men det fungerar nog lika bra med rödvinsvinäger) och silad hallonpuré. Smaksätt med salt och peppar och späd ev med vatten.

En ljummen sallad med chèvre och rödbetor

Sallad med chèvre

Visste du att? Info från Wikipedia
Getost är ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Getosten smakar på ett karakteristiskt sätt på grund av att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just ’get’). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar