Fredagstortelloni med bacon

-

Hur många är det inte som sitter under fredagseftermiddagen på jobbet, avslutar så mycket som är möjligt för att få en lugn helg i sinnet? Som ändå vill lyxa till det lite till middag och på så sätt förstärka helgkänslan? Så var min sinnesstämning förra veckan och jag åkte förbi affären på vägen hem, med ganska blankt receptregister. Det slutade med en fredagstortelloni med bacon. Kanske kan det inspirera er den här veckan och lite lättare ge er känslan av fredagsmys redan vid middagsbordet?

Jag gillar färsk pasta och alla varianter. Det är snabblagat, det är gott och det känns lyxigare än vanlig torr pasta som man måste koka lite längre. Rör ihop en valfri grönsaksblandning med en god ädelost och lite grädde, så är det tillsammans med pasta en perfekt fredagsmiddag. Här kommer mitt förslag, men ta vad ni gillar och vad ni har hemma, det blir garanterat gott oavsett:

½ zucchini
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 spetspaprika
1 pkt bacon
St Agur
Färsk spenat
Färsk tortelloni
1 dl Grädde
Salt och peppar

Hacka lök och vitlök, skär zucchini, paprika och bacon i mindre bitar. Sätt igång en kastrull med pastavatten och ta fram en stekpanna. Börja med att steka baconbitarna, och häll upp dem på en bit hushållspapper så de får rinna av. Torka ur stekpannan och fortsätt att steka lök och grönsaker. Ner med baconbitarna igen.

Stek grönsakerna en kort stund och häll sedan på grädde och tärnad ädelost. Rör runt och låt osten smälta in. Smaksätt med salt och peppar. Koka tortelloni 3-4 min och häll sedan av pastavattnet. Häll ner den kokade pastan i stekpannan och rör runt tillsammans med ett par nävar färsk spenat. Rör runt och ställ fram för servering. Tärna ev på några fler bitar ost som bara hinner bli lite mjuka av värmen.

Min färdiga fredagsmiddag

Allt i en panna och visst ser det gott ut! Servera tillsammans med ett gott glas på sidan och fredagsmiddagen är klar.

Fredagstortellini

Visste du att? Info från Wikipedia
Pastan kommer ursprungligen från den italienska regionen Emilia-Romagna.
Grundpastan i den här formen är egentligen tortellini som de flesta har hört talas om, men tortelloni är dess storasyster, och innehåller ofta ost och någon bladgrönsak. Pastan ser ut enligt legenden ut som en navel, detta då skaparen hade tjuvkikat in i nyckelhålet in till en vacker dam, men bara sett hennes navel. Då blev han inspirerad och skapade en ny pasta.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar