En ny jättegod middag med Jennie Walldén som inspiration. Denna gång en asiatisk chilistekt biffmiddag ackompanjerat med hennes vin. Så dubbelt Jennie denna gång.
Middagen kräver lite förberedelse i att hacka upp allt, men när du väl börjar steka så går det fort. Förberedelserna kan du göra i lugn och ro (tillsammans med ett gott glas på sidan?) och sen rodda middagen snabbt när det börjar bli dags.
Ca 500 g flankstek
2 msk soja
1 msk majsstärkelse
1 gul lök
2 röda spetspaprikor eller 1 vanlig
5 vitlöksklyftor
Grönkål
2 röda chilifrukter eller Sriracha
1 stor bunt thaibasilika (det fick jag inte tag i och det blev gott ändå)
0,5 dl ostronsås
2 msk farinsocker
0,5 lime, pressad saft
Till servering:
Kokt ris
Rostade sesamfrön
Salladslök i skivor
Skär flanksteken i tunna skivor över fibrerna. Dela sedan köttet i lagom stora bitar på längden. Blanda soja och majsstärkelse i en bunke och lägg ner köttet. Blanda väl.
Skala och skär löken i smala båtar och paprika i strimlor. Finhacka löken och skiva chili. Plocka grönkål i mindre bitar.
Hetta upp en wok eller stekpanna. Ta i lite olja och stek köttet hastigt (ca 1-2 min) och lägg åt sidan. Hetta upp mera olja så det ryker och lägg i grönsakerna. Fräs ett par minuter och lägg sedan tillbaka köttet igen.
Smaksätt med ostronsås, farinsocker och limesaft. Vänd runt och asiatisk chilistekt biffmiddag är klar för servering.
Jag hade beställt Jennie’s vin Universal Riesling som passade mycket bra till middagen. Beställningsnr 54235 på Systembolaget ifall det inte redan finns hemma.
Vi valde att lägga upp riset i form av ett hjärta och sände våra tankar till Ukraina! Så tragiskt med kriget som pågår just i detta nu!