Då och då går handlar jag efter kl 20 i min butik och hittar grillad kyckling på halva priset. Jag brukar köpa en grillad kyckling, ställa mig och rensa när jag kommer hem och dela i bitar. Sen fryser jag in bitarna och har många olika kycklingmiddagar halvvägs klara. Det blir rätt mycket mat av en grillad kyckling, så då kan det bli middag första kvällen och sen matlådor ett par dagar framåt. Ett exempel är Flygande Jacob som smidig matlåda.
Gör en stor form mat, koka mer ris än vad som äts upp vid middagen och du har matlådan klar till dagen därpå.
1 grillad kyckling, gärna redan rensad och skuren i mindre bitar
1-2 paket bacon
1-2 bananer
1 dl jordnötter
1½ dl grädde
½ dl chilisås, helst Heinz
Till servering:
Ris (gärna svenskt havreris) eller Bulgur
Sallad
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela ner kycklingen i munsbitar och knaperstek baconet i mindre bitar. Lägg först kycklingen i en smörad ugnsform och strössla baconbitarna över.
Skiva bananerna och lägg i ett jämt lager. Häll sedan jordnötter högst upp. Blanda grädde och chilisås och häll över hela kycklingrätten.
Sätt in i ugnen medan ditt ris (eller bulgur) kokar, så ca 10-20 min. Allt är redan tillagat, så det behöver bara bli genomvarmt. Servera din Flygande Jacob med en god sallad. Ett minne från min tonårstid och en rätt jag ätit då och då under åren. Alltid lika gott!