Dan Dan nudlar med blandfärs

-

När jag ska laga middag så brukar jag alltid kolla vad mina närmaste butiker har för extrapriser den här veckan och ha det som inspirationskälla till middagarna. Igår när jag skulle handla så hittade jag blandfärs till bra pris, så jag utgick ifrån det. Jag har lagat mycket asiatiskt i år och därför kom jag att tänka på Dan Dan nudlar med blandfärs.

Sagt och gjort, jag visste att jag hade allt annat hemma, så efter dagens RunStreak och kompletteringshandling på väg hem så satte jag planerna i verket. Det är några olika steg för att sätta ihop denna middag, så den kanske passar bäst att laga på en helg, alternativt om det inte är bråttom på en vardagskväll.

Sås:
1 dl japansk soja
0,5 dl kinesisk soja
0,75 dl hoisinsås
1 msk risvinäger (kan uteslutas)
1,5 msk flytande honung
3 rågade msk jordnötssmör

Börja med såsen, så det inte blir för många moment på en gång. Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer och mixa samman till en slät sås. Ställ åt sidan.

Buljong:
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl av såsen ovan
Babyspenat ca 65 g

Koka upp vatten och buljongtärning, sänk värmen så att buljongen endast sjuder och tillsätt 1 dl av såsen. Rör ner spenaten, och håll varmt.

Färsen:
2 msk sesamolja
4 vitlöksklyftor
0,5-1 röd chili
500 g blandfärs
2 salladslökar (eller 5 cm purjolök som jag hade hemma)

Hetta upp sesamoljan i en stekpanna, och riv/pressa ner vitlöken. Hacka chilin och låt den få fräsa med. Tillsätt blandfärsen och bryn den. Skär salladslöken i strimlor och låt hälften av dem få fräsa med i stekpannan. Spara den andra hälften (de grönaste bitarna) till garnering. Häll ner resterande sås (1 dl till buljongen ovan) och låt alltihop puttra några minuter.

Dan Dan nudlar

Till servering:
Valfria nudlar
Salladslök
Jordnötter
Rostade sesamfrön
Ev paprika för att få in lite färg.

Vid servering – lägg några matskedar buljong i botten på varje djup tallrik. Tillsätt nudlar, och vänd runt dem i buljongen. Lägg på färsröra, strö över salladslök, jordnötter, rostade sesamfrön och ev paprikabitar för att få in lite färg. Varsågoda! Dan Dan nudlar med blandfärs satt som en smäck här hemma!

Dan Dan nudlar med blandfärs


Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar