Kolbullar i Jämtland

-

Jag har bott i Jämtland i 23 år och gillar det (annars hade jag inte bott kvar så länge)! Jag gillar naturen, friluftsfolket som bor här och vår goda mat. Vi har otroligt många småproducenter av mat med hög kvalitet vilket jag gärna äter av! Jämtland har dock ingen nationalrätt – men om vi skulle ha en – så skulle kolbullar ligga bra till.

Kolbullar i Jämtland

Kolbullar äter jag några gånger per år då jag passerar Badhusparken eller liknande samlingar, då finns oftast ett kolbulleställe uppställt. Men jag har inte lagat det själv. Tills igår.

Jag har funderat ett tag och häromdagen slog jag till på en egen kolbullepanna. En stekpanna med långt skaft helt enkelt. Och när jag köpt en panna så vill jag såklart ut och grilla!

Vi packade ner det vi behövde och åkte ut till Bynäset på Frösön. En halvö som tidigare tillhörde militären och regementet F4, men som efter nedläggningsbeslutet 2004 blivit mer och mer ett uppskattat strövområde för oss i lokalbefolkningen.

Kolbullar i Jämtland

För att göra kolbullar behövs väldigt få ingredienser, för 4-5 kolbullar:

Fläskkött i någon form, jag hade rökt sidfläsk, men det funkar också med bacon
4 dl vetemjöl
5-6 dl vatten
1 tsk salt

Tärna fläsket hemma, förstek det hemma för snabbare kolbullar ute på plats
Blanda vetemjöl och vatten, smaksätt med salt. Häll upp smeten på lämplig flaska så det är enkelt att hälla ut i stekpannan.

Ute vid grillplatsen så eldar du en fin eld, tar fram din kolbullepanna och lägger i lite fläsktärningar. Låt steka så fettet släpper – ev kan du ha med extra smör eller olja så kolbullen inte steker torr.

Kolbullar i Jämtland
Kolbullar i Jämtland

Häll på smet så fläsket nästan täcks och stek din kolbulle. När smeten stannat till på ovansidan, så vänder du på pannkakan/kolbullen. Servera tillsammans med lingonsylt.

Kolbullar i Jämtland
Kolbullar i Jämtland


Eftersom det var lördagskväll och vi inte hade ngåon tid att passa, så hade jag också förberett tilltugg. Laxrullar med pepparrotsost var väldigt gott att äta medan elden tog sig. Tips till både grillkvällen och sommarfesten!

Laxrullar med pepparrotsost
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar