Jag upplever att det är fler och fler som vill äta glutenfritt. Inte pga att de haka på någon låg-kolhydratskost utan för att de får ont i magen av gluten. Därför tänkte jag bjuda på en glutenfri Torta Caprese på Sveriges nationaldag. En naturligt glutenfri kladdkaka från italien och ett fika som kanske alla kan äta tillsammans?
Receptet har jag hittat hos Brinken bakar och bara kopierat. Ett recept med få ingredienser så en enkel kaka att baka.
120 gram mörk choklad
120 gram smör
120 g florsocker (2 dl)
4 ägg (uppdelade i gulan och vitan)
120 g mandelmjöl (2,5 dl)
0,5 tsk salt
kokosflingor som ströbröd
Servera med grädde och bär
Sätt ugnen på 145 grader varmluft (160 grader vanlig ugn). Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rund springform, 22 cm. Smörj kanten med smör och bröa med kokosflingor.
Smält smör i en kastrull, dra åt sidan och ner chokladknappar. Rör tills chokladen har smält.
Separera äggen och börja med äggvitorna. Vispa till ett hårt skum. Vispa sedan upp gulorna med florsockret tills det är ljust och fluffigt.
Blanda äggulesmeten med choklad och smör. Blanda ner mandelmjölet och saltet och vänd till sist ner den vispade äggvitan lite i taget.
Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter. Håll koll så att den inte blir för torr. Låt kakan svalna helt innan du serverar.
Servera Glutenfri Torta Caprese med vispad grädde och färska bär.