Kantarelltoast med Gruyère

-

I alla sociala medier så ser jag bilder på kantareller de här höstveckorna. Både bilder från skog och mark men även tillagade i olika former. Jag har tyvärr inget kantarellställe och har inte heller haft tid att leta efter något så denna gång fick jag köpa från andra. Och alla andra som lägger ut matbilder med kantareller kanske också har köpt? För min del så resulterade mitt inköp i en otroligt god kantarelltoast med Gruyère. En smakrik ost som jag upptäckt i år.

Det krävs inte så många ingredienser att göra en god kantarelltoast när en har så fina råvaror. Men ett tips vill jag ändå lägga med. Köp ett gott bröd! Antingen om du bakar surdegsbröd själv? Eller köper brödet hos en bagare. Att göra en kantarelltoast med Gruyère med billig franska i botten blir inte riktigt så bra som det blir med ett gott bröd.

1 skiva gott surdegsbröd
Valfri mängd färska kantareller
Smör
0,5 schalottenlök eller rödlök
0,5 vitlöksklyfta
Salt & Peppar
Riven Gruyèreost

Börja med att rensa och dela kantarellerna i mindre bitar. Hacka även schalottenlök och vitlök. Sätt en stekpanna på svag till medelvärme och lägg ner kantarellerna. Låt dem vätska av sig en aning innan du höjer värmen och lägger ner smör tillsammans med lök och vitlök. Låt fräsa några minuter och smaksätt med salt och peppar.

Ta fram en annan stekpanna och stek brödskivan på båda sidor (alternativt så steker du brödet först, innan kantarellerna. Eller så funkar det att rosta brödet i en brödrost också).

Lägg upp brödskivan på en snygg tallrik och häll över dina kantareller. Det är snyggt (och gott) ifall det är så mycket så det svämmar över utanför brödbiten. Toppa med riven Gruyère och lite extra svartpeppar.

Kantarelltoast med Gruyère
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar