Har ni några röda vinbär kvar på buskarna? I vår trädgård så har trastarna tagit det mesta. De kommer flygande i en stor flock och ockuperar hela busken och fem min senare så var nästan allt slut. Jag lyckades hitta några klasar längst ner och lite längre in på busken och kunde baka en höstkladdkaka med röda vinbär.
En riktigt god kladdkaka där jag blandat både söt vit choklad tillsammans med lite syrliga röda vinbär och nymortlad kardemumma. Det är bara såå gott!
100 g smör
100 g vit choklad
2 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma (att ha kardemummakärnor och mortla själv ger väldigt mycket mera smak, så det rekommenderas)
2 ägg
2 dl vetemjöl
200 g röda vinbär
½ msk potatismjöl
Servera med lättvispad grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och hacka chokladen. När smöret smält, dra kastrullen åt sidan och blanda ner chokladen så den smälter. Fyll på med socker, salt och malen kardemumma. Blanda ner 1 ägg i taget och rör din smet slät. Rör ner vetemjöl och blanda runt.
Ta fram en springform och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klipp av smala remsor av bakplåtspapperet som sticker ut utanför formen och sätt fast dem med lite smör som klister längs kanten.
Häll ner din smet i formen. Blanda dina vinbär med potatismjöl och fördela dem i ett jämnt lager ovanpå. Sätt in formen i ugnen. Ca 20-30 min, men håll koll så ni ser att den är klar. Oavsett så är det en väldigt god kladdkaka, där vinbärens syra möter upp kladdkakan söta på ett mycket bra sätt.