Go for stearin!

-

Nu när hösten är här och mörkret smyger sig på, så vill jag passa på att påminna om Stearinljus istället för paraffinljus. Paraffinljus är nämligen delvis gjord på olja (petroleum) och genom att låta dem brinna inomhus, så får du också fossila avgaser inomhus. Och det låter väl inte så kul? Så om jag får råda? Go for Stearin!

Palmolja är en produkt som vi ska försöka undvika då den såå viktiga regnskogen huggs ner för att skapa plats för palmoljeodlingar. Jag har skrivit en hel del om palmolja, bland annat i julgodis och i sommarens glassar – men det finns alltså också i ljus.

Vi i Sverige bränner ungefär 18000 ton ljus varje år då vi är ett ljusälskande folk. Men när vi nu tänder ljus, så vore det också extra skönt att veta att även regnskogen får stå kvar, eller hur? Statistiken har jag hittat hos Svanenmärkningen som också ser att mängden medvetna köp ökar.

Ljus Abisko Mountain Lodge

Så hur ska en veta vad som är bra ljus? Ett enkelt råd är att köpa stearinljus. Stearinet är oftast tillverkat av animaliskt fett och i de Svanen-märkta ljusen så är palmolja inte godkänt.

Andra fördelar med att välja stearinljus är att de brinner längre och har en fastare form. De blir inte lika rinniga som paraffinljus och det är därmed en högre verkningsgrad. Stearinljus anses också ofarliga att förtära ifall ni har små barn som gärna smakar på det mesta.

Tända ljus fredagsmiddag

Utsläpp från 15000 bensinbilar

Paraffin är istället tillverkat av petroleum eller olja och vi vet ju alla att vi ska försöka minska vår användning av fossilt bränsle. Paraffin är inte heller bra för hälsan och norska folkhälsoinstitutet gick ut redan 2014 och jämförde det med passiv rökning. Enligt Svanens beräkningar så skulle vi kunna spara in utsläpp motsvarande 15.000 bensinbilar/år ifall alla gick över till bara stearinljus (Svanens beräkning i nästa stycke). Att slippa utsläpp från 15.000 bensinbilar – det vore väl önskvärt?

Svanens beräkningOmkring 18 100 ton ljus förbrukas i Sverige per år varav 2-3 000 ton är tillverkade av stearin. Då återstår ca. 15 000 ton paraffinljus. Paraffin, som är baserat på fossila råvaror, avger ca 3,5 kilo CO2 per kilo paraffin. 15 000 ton paraffin ger sålunda ett CO2-tillskott till atmosfären på 3,5 x 15 000 = 52 500 ton. Detta motsvarar CO2-utsläppen från 15 000 bensinbilar som förbrukar 1 500 liter bensin per år (15 000 x 1 500 x 2,36 kg CO2/liter bensin).

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar