Idag är det en speciell temadag faktiskt. Det är nämligen grötens dag idag. Varför är det speciellt? Gröt är väl inte så märkvärdigt? Jo, för mig är det det. Jag är nämligen uppväxt på gröt. Havregrynsgröt, grahamsmjölsgröt, blåbärsgröt, risgrynsgröt, mannagrynsgröt mm. Gröt fanns i princip alltid på frukostbordet hemma.
Idag äter jag inte gröt så ofta. Tyvärr. Egentligen tycker jag om gröt och skulle vilja äta det oftare. Men av någon anledning så kokar jag gröt rätt sällan. Jag vill dock slå ett slag för gröten och då passar det väl utmärkt att göra det på Grötens dag.
Mina favoriter
Min favorit när jag var liten var mammas blåbärsgröt. En grahamsmjölsgröt med färska blåbär och en klick honung i varje tallrik. Äts med mjölk.

Nästa favorit när jag var liten var nog mannagrynsgröt, en gröt som jag fortfarande tycker är god. Helst med russin i.

Risgrynsgröt var också gott! Min mamma kokade alltid risgrynsgröten själv, så det kunde bli helgfrukost då och då.

Om en inte orkar stå och röra, så kan enkelt göra risgrynsgröten i ugnen istället. Den sköter sig själv och blir jättegod.

Havregrynsgröt
Den tråkigaste, men ändå stabilaste, gröten var ändå havregrynsgröt. Det åt vi säkert 80% av våra grötfrukostar och vad vi ändå stod oss bra på mammas gröt. En enkel gröt som tex går att smaksätta med mosad banan och russin, så behövs ingen sylt. Perfekt på vandring.
För två portioner:
2 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)
4 dl vatten
Salt
1 banan som får koka med från början
1 dl russin
Lägg allt i en kastrull och låt koka ihop. Det går på några minuter och äts gärna med en skvätt kall mjölk. Gott, stabilt och något som magen mår bra av!

Har ni någon favoritgröt som ni föredrar? Tipsa gärna så får jag prova den också. Kanske kan mitt grötintresse vakna igen?