Saga och hennes bästa kompis kom hem och gick in i köket. – Mamma, vi ska baka morotskaka. – Ok, kontrollera bara så vi har allt hemma först. Sagt och gjort, Saga började plocka fram för att baka en klassisk morotskaka med morotspuré. Ett recept som kommer från Systrarna Eisenman från början och deras bakbok Två systrars söta. Ett perfekt första adventsfika i helgen som var.
Morotspuré kanske låter skumt, men faktum är att kakan blir saftigare med kokade och mixade morötter jämfört med färskrivna morötter. Sen är såklart valnötterna valfria. Bara att hoppa över ifall det finns allergier eller att någon inte gillar. Daniel gillar till exempel inte nötter i kakor, medan jag tycker att det är supergott! Gör som ni vill helt enkelt.
Så varsågoda – här kommer den ultimata morotskakan.
2-3 morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja (eller solrosolja)
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas
200 g creme cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ev några droppar limesaft
Börja med att koka morötterna och att knäcka valnötterna. Det kan man lika gärna göra dagen innan ifall man vet att man har snålt om tid. Mixa morötterna och dela valnötterna i mindre bitar.
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan ner olja, ägg samt krossad ananas. Häll ner i en bröad form och sätt in i ugnen i ca 40min. Känn efter med en sticka, så kakan är färdiggräddad.
Blanda ihop frostingen och lägg ovanpå. Såå god kaka och så god frosting. Jag måste nog baka den här oftare än vad jag gör, för den är så god!