Idag är det helt rätt att baka och äta mazariner. Detta då det är Mazarinens dag och vi borde sjunga lovsång för denna goda kaka/bakelse hela dagen idag. Jag har såklart bakat och jag valde att göra små delikata hallonmazariner just denna dag.
Jag gillar att få något sött efter maten till eftermiddagskaffet men det behövs ingen stor söt bit. Om det är något helt magiskt, så kan jag istället ta två bitar ibland. Då jag föredrar små godbitar så blev jag glad då jag hittade små metallformar häromdagen och tänkte direkt på mazariner och att Mazarinens dag närmade sig. Jag tog mitt vanliga recept men förgyllde dem med ett hallon i varje kaka.
Receptet nedan räcker till ca 25 mazariner i vanlig storlek, men då jag hade mindre formar så gjorde jag hälften och fick 32 små mazariner istället. Väldigt lagom för min smak men gör den storlek som ni gillar bäst!
200 g mjukt smör
5½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Blanda ihop till en deg och tryck ut en degbit i varje form. Det kan vara enklare att rulla 25 st bollar först, så man vet att det ska räcka till alla.
Sen är det dags för mandelmasse-smeten. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet och blanda tillsammans med smör, socker, vaniljsocker och ägg.
200g mjukt smör
400g mandelmassa
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
Lägg ett hallon i botten av varje form. Fyll sedan formarna så det är nästan upp till toppen. Grädda ca 15 min i 175 grader, tills mandelmassesmeten bullat upp sig och fått lite färg. Ta ut och låt svalna en liten stund innan du lägger på en glasyr.
Glasyren
När mazarinerna svalnat så är det dags att lägga på glasyren för att sedan låta glasyren stelna en kort stund. Sen kan ni festa loss på dessa godbitar!
Ca 2,5 dl florsocker
Ca 2 msk vatten
Blanda florsocker och vatten till lagom rinnig konsistens. Lägg på lite glasyr och jobba ut glasyren ut i kanterna med en liten tesked. Ställ sedan kakorna så glasyren hinner stelna.
Två temadagar om mazariner
När jag sökte efter Mazarinens dag så hittar jag information om att det är mazarinens dag både den 10:e januari OCH den 13:e mars 2023. Desto bättre tänker jag, då får vi njuta av denna goda kaka minst två gånger i år!