Egg Florentine med purjolök

-

Påsk och ägg i alla former hör verkligen ihop. Kan man ens äta för många ägg under påskdagarna? Jag tror inte det. Därför gjorde jag en otroligt god förrätt idag. En Egg Florentine med purjolök och hemmagjord hollandaisesås. Alltså – såå gott!

Hollandaisesås

50 g smör
2 äggulor
1 msk vatten
En skvätt citron

Smält smöret först och ställ åt sidan. Gör sedan ett vattenbad och vispa äggulor och vatten i en bunke. Vispa tills äggulorna blivit något tjockare men utan att koagulera – vispa hela tiden för att vara säker! Ta bort bunken från värmen och vispa ner smöret. Någon droppe smör först och när du ser att såsen binder, så kan du ta lite mer lite snabbare. Smaksätt din hollandaisesås med citron.

Egg Florentine med purjolök

Egg Florentine serveras egentligen bara med bröd, smörstekt spenat, pocherat ägg och hollandaisesås, men jag valde att lägga till lite purjolök också. Denna gång var vi tre personer runt bordet och jag gjorde enligt nedan.

Ca 2 nävar färsk spenat
Ca 10 cm purjolök
Smör att steka i
3 brödskivor – helst surdegsbröd, men jag hade bara franska hemma
3 ägg
Ca 2 msk ättika
Hollandaisesås
Dill
Svartpeppar

Stek spenat och skivad purjolök i smör så spenaten tappar sin form. Lägg åt sidan. Stek även bröden i smör och lägg sedan varsitt bröd på varsin assiett. Fördela spenatröran jämnt på bröden.

Sätt igång en kastrull med vatten och låt vattnet sjuda. Häll ner ättika i vattnet och häll sedan ner ett knäckt ägg. Ett tips är att du sätter snurr på vattnet precis innan du låter ägget glida ner – då hinner det få en yta innan det landar på botten och kommer inte att koka fast. Fortsätt röra i vattnet försiktigt och låt ägget sjuda ca 3-4 minuter för en rinnande gula och någon minut till för en fast gula.

Lägg upp äggen på varsin brödskiva och skopa över hollandaisesås. Toppa med dill och svartpeppar och servera direkt. Yummie!

Vart kommer namnet ifrån?

Egg Florentine har fått sitt namn från Catherine de Medici som var född i Florence och gift med Frankrikes kung Henry II. Enligt sägnen så var Catherine otroligt förtjust i spenat. Det sägs också att ifall ordet Florentine finns med i valfri rätt så finns det alltså spenat.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Grillostbiffar med zucchini

Starka självständiga kvinnor?

Chokladkaka med zucchini

Banana sour som fredagsdrink

Populära kategorier

Lämna ett svar