Smördegsflarn med varmrökt lax och citronkräm

-

Påsk är en sådan god högtid! Jag gillar både ägg i alla former och lax i alla former. Även sill och färskpotatis är bara såå gott! Det gör mig ingenting att vi utesluter julens lite tyngre mat i form av köttbullar och skinka. Det kalla bordet är ändå min favorit under alla högtider. Under påsken så bjöd jag på en lättsam rätt. Ett smördegsflarn med varmrökt lax och citronkräm. Riktigt gott och något jag definitivt kommer att laga igen.

Jag har valt att inte ange några mått, då det är väldigt mycket upp till er själva och hur mycket ni vill ha av varje.

1 ark färsk smördeg
Creme fraiche (2 dl räcker till både botten och citronkrämen)
Riven smakrik ost, ca 2 dl
Kokt kall potatis
Varmrökt lax
Creme fraiche
Citronzest av en ekologisk citron
Valfri rom, jag använde tångrom
Dill
Svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en plåt. Bred ut smördegen på ett bakplåtspapper och vik in ca 0,5 cm ute i kanterna. Tryck fast kanten med hjälp av en gaffel, så får du ett snyggt mönster runt om ditt smördegsflarn (det fungerar alldeles utmärkt att hoppa över denna del också – det är inget som ”rinner ut” från flarnet).

Bred ut ett lager creme fraiche på botten och toppa sedan med riven ost. Skiva din potatis och lägg ut jämnt fördelat över smördegsflarnet. Sätt in i ugnen och grädda tills flarnet fått en gräddad yta – ca 20 min.

Under tiden flarnet gräddas så hinner du blanda en citronkräm. Riv citronzest och blanda med creme fraiche. Smaksätt med salt och peppar.

Ta ut plåten, för eventuellt över flarnet på en stor snygg bricka, stor skärbräda eller liknande. Dekorera ditt smördegsflarn med varmrökt lax, citronkräm, rom, dill och svartpeppar. Ställ fram mitt på bordet och låt dina gäster ta för sig. Också en perfekt bufférätt!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar