Hemmagjord bearnaisesås med rostad vitlök

-

Nästa gång du vill äta bearnaisesås till din middag så ska du göra den själv! Det är såå mycket godare än alla andra färdigköpta produkter. Och hör sen! Om du dessutom vill göra den extra god så ska du göra hemmagjord bearnaisesås med rostad vitlök. Alltså så gott! Lova mig att du testar nästa gång du blir sugen på bea!

Receptet nedan är lagom för fyra personer.

100 g smör
1 msk finhackad schalottenlök (funkar också med röd lök ifall man har det hemma)
5 krossade vitpepparkorn (alternativt några rejäla drag med vitpepparkvarnen)
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
dragon och ev salt
2 rostade vitlöksklyftor

Börja med att smälta smör och ställ det åt sidan så hinner det svalna lite. Hacka lök och lägg i en kastrull tillsammans med vitpeppar, vinäger och vatten. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan försvunnit. Sila bort löken och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

Knäck äggen och häll ner äggulorna i kastrullen, vispa under tiden. Ställ kastrullen i ett vattenbad och vispa under tiden äggblandningen blir varmare och varmare, man märker när äggen blir tjockare. Vispa tills du känner dig nöjd med konsistensen och ta sedan bort kastrullen från vattenbadet.

Häll ner det smälta smöret lite i taget. Några droppar från början och vispa in det i äggblandningen. Sen lite mera smör som vispas in i såsen. Tricket är att vispa, vispa och vispa.

Smaksätt din bearnaisesås med dragon, eventuellt salt och de mosade vitlöksklyftorna*

  • Oftast när jag lagar mat där jag vill ha bearnaisesås på sidan, så gör jag ugnsrostad potatis som tillbehör. Gör det du också, så kan du enkelt lägga ner ett par vitlöksklyftor med skalet kvar i samma ugnsform. Plocka upp vitlökarna när de är mjuka. Skala dem och mosa vitlöken. Blanda ner moset i såsen.
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar