Hösten i Sverige så många smaker, så varför inte ta vara på dem alla i en god älglasagne med Västerbottensost? Det var min tanke när jag trollade ihop vår goda fredagsmiddag. Jag använde både älgkött och rödgul trumpetsvamp och kryddade upp allt med en extra god ostsås. Om den gick hem runt middagsbordet? Ja, verkligen!
Köttfärssås
Ca 500 g älgfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Olja att steka i
1 köttbuljongtärning
1 förp krossade tomater
3-4 färska champinjoner
Rödgul trumpetsvamp
Salt & peppar
Ev chili
Ostsås
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
Ca 0,5 l mjölk
Ca 2 dl riven Västerbottensost
Salt & peppar
Lasagneplattor
Börja med köttfärssåsen, och det kan du lika gärna göra dagen innan. Hacka lök och vitlök och stek i ett par minuter. Dra löken åt sidan och lägg i köttfärsen för att stekas. Blanda ihop löken med färsen och lägg i en köttbuljongtärning, även tomater och svamp. Låt puttra – ju längre desto bättre. Fyll på lite vatten om köttfärssåsen riskerar att koka torr. Smaksätt med salt, peppar och chili.
Ostsåsen är en enkel bechamelsås som start. Smält smör i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Häll på lite mjölk i taget tills du får en lagom tjock sås. Dra kastrullen åt sidan och vispa ner den rivna osten försiktigt. Smaksätt med salt & peppar.
Montering
Ta fram en ugnsform och sätt ugnen på 200 grader. Häll lite av ostsåsen i botten av formen och lägg i ett lager lasageplattor. Varva sedan köttfärssås och plattor och avsluta med plattor. Häll resterande ostsås på toppen och avsluta eventuellt med mera riven ost.
Sätt in i ugnen och låt lasagnen stå tills den fått en gräddad yta. Servera din älglasagne med Västerbottensost tillsammans med en god sallad.



