Salt kolasås med japansk soja

-

Ja, du läste rätt! Att koka kolasås och tillsätta soja är ett sätt att få en djupare och bredare smak på din kolasås. Det smakar såklart inte soja, men det blir en annan smak, lite odefinierbart vad sojan faktiskt tillför – men det blir helt enkelt gott! Riktigt gott! Så nästa gång du blir sugen på glass – koka en salt kolasås med japansk soja och tacka mig sen.

Satsa också på en riktigt god vaniljglass också, så har du en riktigt smarrig efterrätt fort ordnad! (Ok, inte lika snabbt som kolasås på flaska, men egenkokad kolasås är ju 100 gånger godare, så testa!)

3 dl grädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
50 smör
2 tsk japansk soja

Mät upp grädde, strösocker, ljus sirap och smör i en kastrull och koka under omrörning tills kolasåsen når 107-110 grader, ca 10-15 min. Tips – ju vidare kastrull, desto fortare går det.

Ta kastrullen av plattan och tillsätt soja. Rör om och låt svalna så du kan servera salt kolasås med japansk soja. Jag valde att servera chokladkex från Göteborgskex (utan palmolja) på sidan, men jag kan också tänka mig färska bär.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar