Årets första risgrynsgröt

-

När jag går och handlar så passerar jag alltid Kort-datum-hyllan för att se om det är något jag behöver. Dels för att jag verkligen ogillar matsvinn (det som inte säljs innan datumet går ut måste kasseras) men också för att jag inte vill betala mer än nödvändigt. Det är ju dock kort datum (oftast samma dag även om man kan spara några dagar till), så produkten måste ätas upp inom kort. Så var det häromdagen då jag hittade Lantmjölk i hyllan och blev sugen på årets första risgrynsgröt.

Lantmjölk har en lite fetare fetthalt och passar utmärkt att koka risgrynsgröt på. Alternativet är att ni lägger ner en liten bit smör i kastullen eller en skvätt grädde – det funkar lika bra!

2 dl risgryn
2 dl vatten
Ca 8-10 dl mjölk
0,25 tsk salt
Ev 1 kanelstång

Börja med att koka risgryn och vatten 2-3 minuter. Häll på lite mjölk och låt koka upp. Lägg i en kanelstång om du har en sådan hemma. Fortsätt späda med mjölk då och då medan du kokar gröten på svag värme – gröten blir bäst med tid så det är svårt att skynda på den med högre värme.

Servera årets första risgrynsgröt med kanel, här använde jag Ceylonkanel* som innehåller betydligt mindre kumarin (se fakta längre ner * )

Om ni tycker att det är meckigt att röra i kastrullen då och då under nästan en hel timme, så kan ni också göra risgrynsgröt i ugnen. Bara att tjoppa ihop allt i en form och sätta in i ugnen. Somna om, sätt klockan på ringning och kliv upp till en färdig frukost. Supersmidigt och lika gott!

Årets första risgrynsgröt

* Vet ni att den vanligaste kanelen hos livsmedelskedjorna kan vara skadlig i höga doser? Den innehåller nämligen kumarin som vid högt och långvarigt intag kan skada levern.

Kassiakanel (Cinnamomum cassia) innehåller ca 3000 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) är ca 17 milligram.

Välj därför hellre Ceylonkanel (även kallad äkta kanel) istället för kassiakanel, särskilt om ni använder kanel ofta. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter mer än en tesked kassiakanel om dagen. En 4-åring bör inte äta mer än ca 1/3 tsk om dagen.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar