Champagnens dag 2023

-

Vad är väl en fredag utan lite fest? Det behöver såklart inte betyda alkohol, man kan ha en underbar fredagkväll helt nykter också. Men just imorgon, den tredje fredagen i oktober varje år, så firas Champagnens dag! Och det vore väl lite trist att inte kunna haka på? Om du inte vill ha alkohol, så unna dig lite alkoholfria bubblor ändå? Cider från närmaste butik funkar alldeles utmärkt!

Jag tycker egentligen inte heller att det behöver vara just Champagne, utan Daniel och jag har mest druckit Crémant. Och det är ett riktigt bra alternativ! Druvorna har behandlat precis som om de skulle bli Champagne, men eftersom vingården inte ligger i distriktet Champagne, så får det inte heller kallas Champagne. Så ett tips från mig – köp Crémant nästa gång och njut av goda bubblor.

Eller en annan riktigt bra rekommendation – besök Taittinger champagnebar i Järvsö.

Champagneprovning hos Taittinger
En bild från sommarens Champagne-provning i Järvsö

I helgen som var så besökte jag Vinmässan 2023 i Östersund, där jag som första kort för dagen gick till Champagne-montern. Jag valde en champagne som heter Palmer & Co Blanc de Blancs 2017 och den var väldigt god! Av den anledningen så valde jag en annan flaska Palmer & Co igår när jag var på Systembolaget. Den ska Daniel och jag dricka imorgon.

Men vad ska man då äta till ett glas Champagne? Jag tycker att man ska dricka Champagne i början av kvällen då smaklökarna fortfarande är fräscha. Så till nyårsafton så brukar jag rekommendera att man tar det fina bubblet som välkomstbubbel och tar något billigare på 12-slaget. Alternativt att man dricker de fina bubblorna till förrätten – av samma anledning. Smaklökarna är fortfarande fräscha.

Pannacotta med västerbottensost
Pannacotta med Västerbottensost – vår nyårsförrätt för några år sedan

Det är gott att bara äta lite små tilltugg (se mitt arkiv här) till Champagnen och njuta av drycken precis som den är. Men det fungerar också alldeles utmärkt att bjuda på en korv med bröd till ett glas bubbel. Satsa på en finare korv, ett finare bröd och lite mera avancerade tillbehör, så är du hemma sedan. Det kan låta lite märkligt, men det fungerar väldigt bra ihop.

Bubbel och korv
Bubbel och korv på vår inglasade balkong
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar