Soppor är ju så gott när det blåser minusgrader utomhus. Att få sätta sig med en tallrik och känna värmen som strålar ut i hela kroppen är så skönt! Soppor ger också en väldigt lagom mättnadskänsla, så det är egentligen något jag vill äta mera utav. Idag gjorde jag en potatissoppa med äppletopping och brynt hasselnötssmör. En middag som jag varmt kan rekommendera, även till nästa bjudmiddag. Den är såå god!
För 2-3 personer
3 stora potatisar
1 liten bit rotselleri
1 äpple
6-7 cm purjolök
1 grönsaksbuljongtärning
Ca 1 dl grädde
Topping:
1 äpple
Citronsaft
1/3 fetaost
Dill
Peppar
25 g smör
5-6 hasselnötter
Starta ugnen och ta fram en ugnsform. Dela rotselleri i ganska små bitar, skiva purjolök i slantar och dela äpplet i lite större bitar. Det tar nämligen mycket längre tid att få rotsellerin mjuk jämfört med äpplet. Ta lite olja i botten av ugnsformen och lägg ner alla rotselleri, purjolök och äpple. Sätt in i ugnen mellan 20-30 min beroende på hur stora rotselleri-bitar du gjort.
Ta fram en kastrull, skala potatisen och skär i bitar. Lägg ner tillsammans med vatten och buljongtärning i kastrullen. Låt koka tills potatisen är mjuk. Ta kastrullen av plattan men låt vattnet vara kvar.
När rotselleriblandningen är klar i ugnen, så lägger nu ner dem i potatiskoket och mixar slätt. Smaka av med peppar (du behöver förmodligen inget salt, då buljongen är ganska salt).
Under tiden potatisen kokar så hinner du göra toppingen. Hacka ner ett äpple i småbitar, pressa över lite citronsaft och smula över fetaost. Smaksätt med dill och peppar.
Mät upp smör i en kastrull och låt fräsa under omrörning tills fräset tystnar. Ta kastrullen av plattan och lägg ner hackade hasselnötter.
Lägg upp soppan i snygga tallrikar, strö över topping och ringla sedan brynt smör i ett snyggt mönster.