Dagen har spenderats hostande och kraxande, då jag fått en förkylning lagom till Valborg. Lite dålig tajming att dra på sig en förkylning då, men men… jag är typ aldrig sjuk så jag får väl ta ett par dagar i år då. Men trots förkylningen så ville jag ju äta lite gott, Valborg till ära, så jag gjorde iaf en Valborgslax med Sandefjordsås. Otroligt gott för liten insats!
Jag valde pressad potatis på sidan, bara för att det var Valborg, men frågan är varför det är godare med pressad potatis? Det är ju samma sak men ändå inte. Det känns lyxigare iaf, så helt rätt till kvällens finmiddag.
4 laxfiléer
Philadelphiaost att peta ner i laxen
Salt & peppar
Pressad citron
Ev purjolök
Potatis att pressa
Broccolibuketter (från frysdisken)
Börja med potatisen. Jag valde att skala den och sen dela i mindre bitar, för att den skulle koka klart snabbare. Sätt igång ugnen på 150 grader och ta fram en ugnsform. Lite olja i botten och sprid sedan ut skivad purjolök över botten. Lägg ut laxfiléerna och skär en skåra på mitten. Peta ner lite Philadelphiaost i skåran. Salt, peppar och pressad citron. Sen sätter du in laxen i ugnen i ca 20 min. Inte för länge, då laxen har en förmåga att bli torr om den går för länge i ugnen.

Sandefjordsås med brynt smör
100 g smör
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
Salt & peppar
0,5 finhackad schalottenlök eller rödlök
Valfri rom
Citronsaft
Ev dill
Till lax och potatis så är det godast med Sandefjordsås och gärna den här med brynt smör. Mät upp smör i en kastrull och låt smälta. Vispa medan smöret bubblar och dra kastrullen av plattan då smöret tystnat. Tillsätt creme fraiche och vispa ut till en jämn sås, tillsätt då grädden och vispa till en jämn sås igen. Smaksätt din Sandefjordsås på valfritt sätt, jag valde finhackad lök, rom och citronsaft.
Servera din Valborgslax med Sandefjordsås, pressad potatis och kokta broccolibuketter. Servera något gott i glasen och njut av en helg mitt i veckan. För mig kommer den alldeles perfekt i tid, då jag behöver vila upp mig och bli frisk.
