Biets dag 2024

-

Vad är det för en dag? Vad är det för en dag? Jo det är faktiskt biets dag 2024 som jag vill uppmärksamma. Biet är det där lilla djuret som flyger omkring och har oerhört stor betydelse för vår överlevnad. Och vikten av bina uppmärksammas i hela världen. FN har utsett 20:e maj till biets dag

Tanken kom till mig för första gången då vi cyklade förbi Kivik och deras äppelmust-odling. Vi stannade och såg oss omkring bland äppelträden men fick också lära oss mera om vikten av bin. Läs mera om vårt besök här.

Sedan dess har jag gjort något bi-vänligt varje år. Jag har byggt bihotell, jag försöker tänka på vilka blommor som bin tycker om och uppskattar att kommunen släpper upp gräset lite högre här och där, så blommor hinner blomma åt bina.

Fusk med honung?

Honung är också en av det tre livsmedel som det fuskas mest med. I en fin samling av både oxfilé och olivolja, så kommer honung in på vinnarpallen – fast ur ett dåligt perspektiv. För att undvika honung som inte är honung (utan en sockerblandning som ser ut som honung) så är tipset att köpa svensk honung. I Sverige så pågår väldigt lite fusk, utan du kan nästan vara helt säker om du satsar på svensk honung.

Så låt oss skänka en extra tanke till våra kära bin idag! Det är mycket tack vare dem som vi har mat på bordet varje dag.

Kivik och våra viktiga bin
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar