Saga tog studenten som kock för ett och ett halvt år sedan och trivs verkligen med sitt yrkesval. Det är också så härligt att se för mig som mamma, att hon hittat rätt här i livet. Vi pratar ofta om mat hemma och lagar en del mat tillsammans. I måndags åkte vi tillbaka till restaurangskolan för att äta lunch och hälsa på Sagas gamla lärare.
Måndagens tre-rätters
Denna dag så serverades en Charktallrik som förrätt, Kyckling Kiev som varmrätt och Blåbärspaj som efterrätt. Det var årskurs två som stod i köket denna dag och även skötte serveringen. En lite osäker kille skötte om vårt bord men han gjorde sitt jobb alldeles utmärkt.
Charktallriken som förrätt innehöll ostarna Morbier, Taleggio och Roquefort, köttet var en salami med Karl-Johansvamp, Vindelrökt skinka och Prosciutto. Vi fick också små skålar med Tapenade, Hjortronmarmelad och italienska oliver som de själva smaksatt med citron. Till detta så fick vi en brödkorg med tre olika sorters kex.
Varmrätten var en Kyckling Kiev, vilket är en ukrainsk maträtt precis som det låter. En panerad kycklingfilé fylld med persiljekryddat vitlökssmör serverat med ugnsrostad potatis, champinjoner och en väldigt god sallad med Julienne-skurna grönsaker.
Efterrätten var sedan en riktigt god blåbärspaj serverad med vaniljsås. Vi fick också välja varsin kaffe. Jag tog en Cappuccino, Saga en Caffé Latte och Daniel ville ha Espresso – detta fick eleverna också träna på.
Tips för lunch
Riktigt god lunch alla dagar jag har varit till JGY restaurangskola på Fyrvalla i Östersund. De serverar alltid tre-rätters lunch, det finns gott om personal (de elever som går i skolan + deras lärare) och det är alltid jättegott. Det enda man ska tänka på är att det tar lite längre tid jmf en vanlig lunchrestaurang. Dagens pris var 175 kr per person.