Kyckling, nudlar och citron

-

Att laga och ställa fram all mat i ett och samma fat är himla trevligt tycker jag. Kanske lägga till en eller ett par såser som varje gäst tar om man vill men att huvudpersonen ståtar mitt på bordet. Tuvessonskan kallar konceptet plåtmat och har faktiskt släppt sin bok nummer två i ämnet. Jag har ingen av böckerna men har lagat ett par av hennes rätter sedan innan. Receptet till gårdagens plåtmat har jag hittat någon annanstans och jag kallar det helt enkelt för kyckling, nudlar och citron.

2-3 kycklingfiléer
Cocktailtomater
1 citron
2 msk rapsolja
2 msk flytande smör & rapsolja

1 dl soja
1 msk riven ingefära
2 msk ljus sirap
2 msk äppelcidervinäger
3 msk rapsolja

2 dl creme fraiche
1 tsk senap
Basilika
Timjan
Ramslök
Italiensk salladskrydda

Äggnudlar
Salladslök eller purjolök
Salt och peppar

Börja med sojasåsen. Blanda alla ingredienser i en liten bunke/skål och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär citronen i skivor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek citronskivorna cirka 1 minut på båda sidor, ta upp citronskivorna på ett fat och spara dem till garneringen.

Kyckling, nudlar och citron

Putsa kycklingfiléerna och dela varje kycklingfilé i tre delar. Bryn bitarna i smör och oljan som finns kvar i pannan. Lägg filéerna i en smord form och lägg tomatkvisten på sidan. Stick in stektermometern i den största kycklingbiten. Ringla över smör & oljan, som finns kvar i pannan. Salta och peppra. Sätt plåten i mitten av ugnen och stek till 70 grader innertemperatur. Häll sojasåsen över kycklingbitarna och täck med folie.

Sätt igång en pastakastrull för att koka nudlar och blanda även ihop creme fraiche-såsen för att servera på sidan.

När nudlarna är kokade och avrunna, häll dem i botten av en smord (jag hade rapsolja med citronsmak) form. Skiva kycklingbitarna snett och lägg över bitarna ovanpå nudlarna. Sila av sojasåsen som är kvar i kycklingformen och skeda över både kyckling och nudlar. Smaksätt även med salt och peppar.

Lägg över tomaterna och garnera med de stekta citronskivorna. Skär purjolöken i tunna strimlor och strössla över.

Servera din citronkyckling med nudlar och creme fraichesåsen på sidan.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar