Att äta mera vegetariskt står alltid på min lista nu för tiden, då jag tycker att jag blir så behagligt mätt på vegetarisk mat. Inte så tungt mätt som man kan bli av en bit kött. Nu i januari så vill man ju dessutom spara alla slantar man kan, så jag letade en middag till de röda linser jag redan hade hemma. Det slutade med en god linsgryta Butter Daal som jag hittade hos Siri Barje och Köket.se.
Ang vegetarisk mat, så såg jag en fråga i en FB-grupp igår där man frågade om vilket land som har godast vegetarisk mat. Med några få undantag så svarade de flesta Indien och det är ett land som står på min bucketlist. Skulle så gärna åka dit och känna pulsen i deras kaos (vad det verkar i mina ögon, de har garanterat koll). Indien och Daal känns också som något givet. Skulle vara roligt att äta en daal på plats.

Den tar en stund att göra då det är så mycket som ska hackas smått. Så antingen om ni gör hackjobbet ena kvällen för att koka ihop den nästa kväll, eller om ni gör slag i saken i helgen? It’s up to you, men det är en god gryta att sätta tänderna i vilken dag som helst.
Tillagning
2 gula lökar
10 cm ingefära
6 klyftor vitlök
2 morötter
75 g smör
2 msk rapsolja
1,5 msk garam masala
400 g krossade tomater
3 dl röda linser
3-5 dl vatten (börja med 3 dl och häll på mera efterhand ifall det behövs)
Salt och gräslök
Till servering:
Creme fraiche
Ett gott bröd
Börja med hackjobbet. Hacka gul lök, ingefära, vitlök och morötter i riktigt små bitar. Och ja, det tar en god stund att hacka allt detta för hand. Det går att använda en matberedare men akta så det inte blir för finhackat och bara mos.

När allt är hackat sätter du på en stekpanna och lägger ner smör. Låt smälta och ta även i en skvätt olja. Lägg ner grönsakshacket och låt puttra i ca 15-20 min. Rör om då och då. Tanken är att grönsakerna ska bli mjuka men inte bli brynta eller karamelliserade.
Tillsätt garam masala och låt puttra ca 2 min till. Häll sedan på de krossade tomaterna och låt puttra ytterligare 20 min. Tillsätt sedan linserna och vatten och låt puttra tills linserna inte är al dente längre – men de ska inte heller ha kokat sönder helt. Smaka av tills du hittar rätt nivå. Salta ordentligt och strö även över hackad gräslök.


Ställ fram din linsgryta Butter Daal på bordet och servera tillsammans med en klick creme fraiche samt ett gott bröd.
