Matlagning som på räls

-

Samarbete Sponsring

Ibland känns det som att jag är en enmansfabrik i köket, en slags evig logistiklösning som ska hålla energinivåerna uppe hos hela familjen. Maten ska fram, dag ut och dag in, som en väloljad process där allt ska flyta på utan avbrott. Det är tur att jag tycker att matlagning är roligt, för även om det oftast går som på räls så kan även jag hamna i en svacka.

Apropå saker som går på räls, så är Relevator, som sponsrar detta inlägg, experter på just det. Relevator driver Sveriges största marknadsplats för begagnad lagerautomation och hjälper företag att optimera sina flöden genom att köpa och sälja automationslösningar.

För visst vore det rätt skönt även om matlogistiken gick lika smidigt som en automatisk transportbana

Matlagning som på räls

Så vad är mina bästa tips för oss som får svackor gällande matlagning?

Olika sökmotorer

Jag brukar gå till allas vår källa för inspiration, nämligen internet. Välj en sökmotor som du gillar och skriv in en ingrediens du har hemma. Säg att du har en aubergine liggandes men du vet inte vad du ska göra för att få det till en god middag. Skriv in ordet aubergine recept så kommer du att få massor av tips som på löpande band.

Även Coop och Ica har sökmotorer gällande recept där det går att skriva in en ingrediens och få förslag. Eller så söker du i mitt arkiv gällande just aubergine.

Butikens kort-datum-hylla

Om jag går till min butik för att handla, så går jag nästan direkt till butikens kort-datum-hylla. Där har de lagt upp mat som går ut snart (men som ofta är bra efter) och jag kan få tips för min matlagning. Säg att det ligger en bit kassler på hyllan eller kanske en burk med skagenröra. Här har du mitt arkiv för kassler och här är mitt arkiv för skagenröra.

Butikernas veckoerbjudande

Kanske hittar du inget roligt i butikernas kort-datum-hylla, men då brukar jag kolla i butikernas veckoerbjudande. De brukar ha erbjudanden på blandade varor och jag kan alltid hitta något. Kanske har de erbjudande på fläskytterfilé (mitt arkiv har du här) eller så har de erbjudande på vitkål (jag formligen älskar Okonomiyaki – har du inte testat så måste du). Kanske säljer de franska billigare den här veckan (laga korvmacka eller pestoägg) eller kanske färdiga köttbullar (funkar toppen med stuvade makaroner).

Matlagning som på räls

När jag valde rubriken så kunde jag inte riktigt sluta tänka på tåg. Att äta mat på tåg är väl oftast inte jättespännande men det skulle kunna bli. Tänk om tågbolagen kunde servera mat så som de gör på flygen i businessclass. Med en tygservett som fungerar som duk och sen kan du få maten värmd och serverad på porslinstallrik med riktiga bestick. Nedan ser ni middagen till Toronto i somras.

Jag åkte första klass tåg till Gävle för någon vecka sedan och då ingår frukost. Vi fick en låda innehållandes smör, ost, yoghurt, müsli och apelsinjuice samt att tågvärdinnan kom med bröd och kaffe.

Tåg förstaklass frukost

Ok, jag förstår att det inte är samma sak med tåg. Folk kliver på här och då och kliver av här och där – men tänk om det ändå kunde vara lite mera lyx att åka första klass på tåget också? Alkohol behövs absolut inte, men säg en duk, porslin och riktiga bestick?

Frecciarossa Trenitalia

Vi har faktiskt gjort ett försök att åka tåg riktigt fancy. Det var 2022 när vi åkte Trenitalia’s Frecciarossa-tåg mellan Milano och Paris. Vi hade lagt extra pengar för att få åka i första klass. Få vändbara breda säten och en egen värdinna som vi kunde beställa vad som helst, när som helst under vår tågresa. Det häftiga med den här resan är att tåget går i 300 km/h vissa sträckor – snacka om en bekymmersfri räls som tåget går på, då hastigheten inte märktes inne i kupén.

Vi klev på tåget utan frukost i magen, då vi skulle bli serverade på tåget – men döm om vår förvåning då vi bara fick kaffe och några kex på den italienska sidan. När vi passerade gränsen till Frankrike så var Corona-bestämmelserna stenhårda och vi fick inte ens beställa kaffe. Jag bad om en flaska med vatten, men värdinnan var tvungen att be sin chef om lov innan jag fick den till min plats.

Tänk om det istället hade funnits ett paternosterverk ombord, en lagerautomat med roterande hyllor, där vi resenärer själva hade kunnat plocka exakt det vi ville ha. Då hade man sluppit oroa sig för den fysiska kontakten mellan passagerarna. 

Det hade varit både hygieniskt och förmodligen mycket godare än några torra kex.

Relevator hjälper företag att skapa just den typen av smartare, mer hållbara lösningar inom lagerautomation och det är därför de är med och stöttar det här inlägget. 

Det är nog den tågresa jag varit hungrigast på, men det var på grund av Frankrikes hårda Corona-regler. Innan vi klev av vårt tåg vid Gare de Lyon så fick vi varsin påse med mat. En påse med kycklingsallad, sandwich, nötter, chips, en muffins, Coca-cola, vatten och chips. Tänk om vi hade fått allt detta serverat under dagen istället? Jaja – vi kanske måste resa denna tågresa igen och uppleva den såsom den ska upplevas.

Dina tips?

Vad har du för tips när fabriken får idébrist men du vet att middagen ska stå på bordet en timme senare? Kommentera gärna om dina smarta knep för att få vardagen att gå runt.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar