I veckan blev det broccolisoppa till middag. Återigen för att ta reda på rester. Jag (och min sambo) försöker verkligen inte att slänga något, utan att äta upp allt som vi köpt hem. För vår egen ekonomis skull, för böndernas skull och för naturens skull. Jag känner att jag skulle kunna skriva ett helt (flera?) inlägg om bara detta, då jag tycker att det är ett sådant waste att slänga mat, men det blir ev en annan dag. Idag skulle jag skriva om broccolisoppa, gjord på den broccoli som blev över från middagen häromdagen. Middag för två personer blev:
En liten bukett broccoli, ta med stammen också.
½ l vatten
1 msk grönsaksfond
½ dl grädde
1 msk vetemjöl
cayennepeppar
salt
lite socker
1 paket bacon (valfritt)
Skiva ner broccolin i mindre bitar, och lägg ner i vattnet. Häll också i grönsaksfond. Låt koka en stund, så broccolin blir mjuk, mellan 5-10 min. Under tiden hinner du dela baconet i mindre bitar och knapersteka dem. Mixa broccolibitarna och ställ tillbaka kastrullen på spisen. Häll på grädde, vetemjöl och kryddor. Vispa så allt blandas och det får koka upp en gång till. Klart!
Jag valde att ha ett par varma mackor till soppan, och gjorde såhär:
8 skivor franska
4 skivor skinka
8 skivor ost
ädelost
Lägg ut alla 8 skivorna och smöra 4 st av dem, de ska bli ovansidan i smörgåsjärnet. På de andra fyra skivorna breder du ut ädelost, lägger på skinka och vanlig ost. Lägg sedan på den smörade skivan med smöret utåt/uppåt. Värm smörgåsjärnet och häll på lite smör innan du lägger ner mackorna. På detta sätt får du smörjning både uppåt och nedåt i järnet. Ta ut mackorna när de är klara och skär dem som trekanter. Servera med soppan.