Bruschetta

-

Ett av mina guldkorn är bruschetta, som jag också lagar med jämna mellanrum bara för att det är så gott. Jag tror inte att min sambo är så förtjust i tomater egentligen, men om jag låter bli att fråga och bara serverar, så äter han :)

Jag kollade nog något recept på bruschetta inför första gången jag skulle laga, men efter det gör jag efter mitt eget huvud och det blir så här. Då det är något man kan förbereda på förmiddagen samma dag som man ska använda det, så är det också en väldigt praktiskt förrätt:

En ask cocktailtomater, alternativt två vanliga tomater
1 dl olivolja
1/4 dl vinäger, jag brukar använda rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
torkad basilika

Något gott formbröd (helst surdegsbröd)
Riven parmesan

Börja med att blanda olivolja, vinäger, hackad vitlök och basilika i en burk. Jag brukar använda min skakburk och blanda i. Lagom stor och då kan jag vända runt tomaterna då och då.

Bruschetta

Hacka tomaterna i mindre bitar. Vissa tar bort innanmätet för att det blir för blött med det, men det gör inte jag. Hela tomaterna alltså. Vänd ner tomathacket i oljeblandningen och låt stå. Vänd runt någon gång så smakerna får blandas.

Bruschetta1

När det närmar sig matdags, så sätt ugnen på 200 grader. Lägg fyra skivor bröd på en plåt med bakplåtspapper eller en smörad ugnsform. Skeda över tomaterna men ta inte med all vätska. Lite gör inget, men inte allt. Ovanpå tomaterna så strör man över riven parmesan och sätter in i ugnen i ca 10 min, tills osten blivit lite gratinerad. Upp på en assiett och servera. Har ni inte provat, så gör det! Det behöver inte vara en middagsbjudning, utan kan lika gärna vara en lördag eller söndag, då man vill äta något kraftigare mellanmål på eftermiddagen.

Bruschetta

 

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelTaco-köttfärspaj
Nästa artikelVarm smörgåstårta

Lämna ett svar