Lax med fetaost och pesto

-

En bra helgmiddag och bjudrätt är lax med fetaost och pesto. Lätt att blanda ihop en röra och smeta den över en hel laxsida ifall man är många, eller att använda på enstaka laxfiléer. Jag är lite partisk, men jag tycker såklart att ni ska göra hemmagjord pesto – så enkelt att mixa ihop några ingredienser och så mycket godare än den köpta varianten. Så här gjorde jag för att få en väldigt god och saftig laxmiddag:

Potatis
1 bit lax
1 förp fetaost
½-1 dl creme fraiche
½-1 dl pesto
1 schalottenlök
Pressad citron
Salt
Citronpeppar

Börja med potatisen. Vi valde att tvätta den och skära upp den i klyftor, för att kunna göra egna potatisklyftor i ugnen, 200 grader. Ta sedan din lax och lägg den i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar. Lägg ner fetaosten i en skål och krossa den med en gaffel. När den är finfördelad, blanda ner creme fraiche, pesto, finhackad lök och pressad citron. Rör om och smaksätt med salt och peppar. Smeta ut röran jämnt ovanpå laxen och sätt in den i ugnen. Laxen behöver ungefär 20 min i ugnen och då borde även potatisen vara klar. Servera med en god sallad.

Efterhandskonstruktion: Om tid finns, så får du en ännu godare och saftigare lax om du tillagar den i en något kallare ugn. Sätt istället ugnen på 150 grader och låt laxen vara i ugnen 5-10 min längre. Resultatet blir bättre, vilket jag har lärt mig på senare tid. Även jag lär mig mera om matlagning flera dagar i veckan, och det är så roligt!

Lax med fetaost och pesto

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar