Kycklingbollar med risotto

-

Kycklingfärs har funnits ett par år men jag har inte riktigt kommit på vad jag ska använda färsen till, utan kör oftast vidare på den gamla vanliga köttfärsen. Men så hade jag ett paket kycklingfärs hemma, så jag tog fram den och gjorde smaksatta kycklingbollar med risotto till. Så här gjorde jag:

400 gram kycklingfärs
1 dl fiberhavregryn (funkar garanterat med vanliga, men fiber är det enda jag har hemma)
1 msk potatismjöl
1/2 dl mjölk
1 schalottenlök
1/2 kruka basilika
100 gram halloumiost
1 ägg
salt och peppar

Börja med havregryn, potatismjöl och mjölk. Blanda och låt svälla ca 10 min medans du finhackar din lök. Ta ner din hackade lök, kycklingfärs och ägg, blanda ihop det till en smet. Smaksätt med hackad basilika, grovriven halloumi, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Under tiden så gjorde jag bollar med hjälp av två skedar, men alternativet är att rulla dem i handflatorna. Stek dina kycklingbollar tills de är stekta runt om och igenom. Serveras med risotto (recept längre ner) och en god sallad. Funkar som middag och helgmiddag men också som lunch eller matlåda.


Bild tagen av Dryden, då jag hade lite kladdiga händer. Notera plasten på skärbrädan, då är det enkelt att kasta den sen, så är man av med ev kycklingbakterier från skärbrädan.

Risotto:
3 dl Avorioris
Olja eller smör till kastrullen
5,5-6 dl vatten
1,5 msk kycklingfond (valfri fond/buljong funkar)
1 schalottenlök
½ burk majs
Riven parmesan

Hacka din lök och lägg i en kastrull tillsammans med riskornen och olja eller smör så det får något att brynas i. I en annan kastrull mäter du upp vatten och fond och sätter på kokning. När riskornen börjat bli genomskinliga, så häller du på av buljongen, så riset börjar koka. Till skillnad från vanlig riskokning, så ska man röra i detta riset och pytsa i lite buljong när det behövs. Det är rörningen som gör att riskornen blir lite klibbiga nämligen. När buljongen är slut och riset kokat klart, så tar du kastrullen av plattan och rör ner majskorn och riven parmesan. När osten smält, så är din risotto klar.

Kycklingbollar med risotto

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar