Fänkålsrisotto med trattkantareller

-

Fänkålsrisotto med trattkantareller, hur låter det? Riktigt gott kan jag lova, precis som alla andra risottovarianter jag har gjort. Vissa kan tycka att det blir lite tråkigt att äta risotto som middag, då det blir samma och samma varje tugga, men jag tycker att risotto är så gott, så jag äter det gärna. Så det här får bli mitt bidrag till dagens Meatfree Monday.

Här kommer en god risotto för fyra personer. Ifall ni inte har tillgång till trattkantareller, så funkar det lika bra med annan svamp. Det går också att vara utan svamp.

1 gul lök
1 fänkål
4 dl Arbroioris
Olivolja
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond
Riven parmesanost
Svartpeppar
Valfri svamp, jag hade en liten burk trattkantareller i frysen

Sätt igång en kastrull med vatten och fond, och låt koka upp. Håll buljongen varm. Hacka lök och låt fräsa tillsammans med riset i en kastrull en kort stund. Häll på lite buljong och rör om, låt risotton puttra lite långsamt. I en risotto så är det rörandet som gör att risotton blir krämig, så ta lite buljong i taget och rör om med jämna mellanrum.

Jag hackade upp fänkålen i småbitar och stekte dem en liten stund i stekpannan. Ner med dem i risotton och rör om. Fortsätt att steka på svampen en stund, så den får vätska av sig. Rör ner den i risotton eller servera på sidan. När buljongen är slut, så är också riset klart. Ta risotton från plattan och rör ner riven parmesanost och smaksätt med peppar.

Fänkålsrisotto med trattkantareller

Visste du det här om trattkantareller?

Trattkantarell (Craterellus tubaeformis) är en vanlig matsvamp. Den kallas ibland för höstkantarell. Trattkantarellen är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige men mer sällsynt i norra delen av landet samt i sura områden. Trattkantarellen kan bli så stor som 12 cm på höjden och 5 cm på bredden. Den hittas i september till november.

Trots namnet är trattkantarellen inte någon äkta kantarell (släktet Cantharellus). Trattkantarellerna hör till det mycket närstående släktet Craterellus. Det senare uppvisar fruktkroppar med ihålig fot; de äkta kantarellerna har fruktkroppar med kompakt, icke ihålig fot.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar