Rostad blomkålssoppa

-

Ni vet för inte så länge sedan, så gjorde jag en middag rostad blomkål med hemmagjord majonäs? Jag pratade om den på jobbet och en kollega funderade några dagar innan han provade. Och blev helt såld på rostad blomkål. Ifall du skulle råka göra för mycket blomkål, eller om helt enkelt vill ha en god soppa, så kan du göra en rostad blomkålssoppa. Jag har hittat receptet inne på SVT men tog bort potatisen.

500 g färsk blomkål, 1 litet huvud
2 st vitlöksklyftor
1 st liten bit röd spansk peppar (valfritt)
1 kvist(ar) rosmarin, färsk motsvarar ca 1 tsk torkad
2 st buljongtärningar, grönsaks- eller kyckling
1,3 liter vatten
2 dl crème fraiche, valfri fetthalt men kokbar
1 st citron
Ev salt och citronpeppar

Sätt ugnen på grill, 250 grader. Ansa blomkålen och skär i mindre bitar. Lägg på en plåt med vitlök, spansk peppar och rosmarin, ringla över olja. Salta lätt.
Rosta mitt i ugnen tills blomkålen är mjuk och fått gyllene färg. Det tar cirka 20 minuter, rör om och håll koll mot slutet eftersom tiden kan variera mellan olika ugnar. Om blomkålen inte fått färg flyttar du upp den en fals och gräddar ett par minuter till.

Rostad blomkål med hemmagjord majonäs

Koka upp buljong och vatten. Ställ åt sidan och häll ner din rostade blomkål i kastrullen. Ta fram din mixer och mixa direkt i kastrullen, ju längre desto slätare soppa. Ställ tillbaka kastrullen på värme och vispa i crème fraiche och smaka av med citron, salt (smaka först, det får inte bli för salt) och citronpeppar. Servera som den är med ett grovt bröd eller med din favorittopping (se förslag nedan). Jag valde knaperstekt bacon denna gång, men om du tar något annat, så är soppan helt vegetarisk. Den är också vegansk ifall du tar växtbaserad creme fraiche. Späd soppan med vatten om du önskar en lösare konsistens.

Rostad blomkålssoppa

Rostad blomkålssoppa

Rostad blomkålssoppa

Rostad blomkålssoppa med bacon

Rostad blomkålssoppa

Exempel på topping
– hasselnötsolja
– örtolja
– tryffelolja
– rostade hasselnötter
– stekt svamp
– skinka
– rökt lax
– dill
– ost
– grillad kyckling
– knaperstekt bacon
– chorizo
– linser

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Lämna ett svar